A Meta új funkciót fejlesztett a WhatsApp számára, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók alapértelmezetté tegyék az eltűnő üzeneteket. 

Az elmúlt években egyre többször merül a privát szféra védelme, és az ezzel járó végpontok közötti titkosítás (E2EE). Az End-to-end encryption, avagy a végponttól végpontig terjedő titkosítás lényege, hogy csak a küldő és a címzett láthatja és hallhatja az üzeneteket.

A WhatsApp üzenetküldőben 2016 óta elérhető a titkosítás, tavaly pedig bevezették az eltűnő üzeneteket is, melyek lényege, hogy egy menüben ki lehet választani, hogy a beszélgetésben az elküldött üzenet örökre megmaradjon vagy pedig eltűnjön 24 óra, 7 nap vagy 90 nap elteltével. Az eltűnő funkciót néhány hónapja a képekre és videókra is kiterjesztették, nemrégiben pedig arról számolt be a vállalat, hogy a felhasználók alapértelmezettként is beállíthatják ezt a funkciót, hogy a jövőben valamennyi üzenet automatikusan törlődjön a szolgáltatásból.

whatsapp eltűnő
Fotó: WhatsApp

Ha a WhatsApp-felhasználó az alapértelmezett beállítás mellett dönt, akkor a már meglévő 7 napos beállításon felül 24 órás és 90 napos eltűnési időtartamot adhat meg. A rendszer a beszélgetőpartnereket is értesíti a beállításról, hogy tudják: semmi személyes nincs abban, hogy az üzenetek egy idő után eltűnnek a chatablakból.

Az új funkció már elérhetővé vált, a Fiók/Adatvédelem/Alapértelmezett üzenet-időtartam menüpontokat kell felkeresni, és megjelölni a kívánt időtartamot.