Ismét szerkesztőségünkben járt egy új, remek minőségű Xiaomi eszköz, a Xiaomi Headphone Comfort. A Mi Headphones legújabb tagját emlegetik a light, az az könnyített verziónak és kinézete sem az a hivalkodó arany-fekete páros. A Comfort változat három színben kapható: Fehér, zöld és narancs

Kinézetét tekintve nem is gondolná az ember, hogy Hi-Res Audio eszközzel van dolgunk. Ha a specifikációt jobban megnézzük, máris elégedetten mosolyoghatunk, hogy biza ez nem semmi adottságokkal rendelkezik. De ne szaladjunk így előre, nézzük meg kívülről ezt a hihetetlen fejhallgatót, vagyis headsetet, mivel mikrofonnal és vezérlő gombbal is fel van vértezve.

Már a doboz is jól jellemzi a fejhallgató mivoltát. Minimalista dizájn, luxus hangminőség, stílusos megjelenés. A megszokott minőségi karton jól megőrzi a termék épségét és mellőz minden feltűnő dizájn elemet.

A doboz hátulján a megszokott kínai és angol nyelven olvasható a headset specifikációja és a RoHS gyártó logója. Természetesen az új, valahonnan ismerős szlogen is, a One More Thi… akarom mondani 1More Design is jellemzi a azt a termék családot, ami a letisztult, ám a magas minőséget jelképezi.

Fejhallgatótípus: Fülre simuló

Hangszóró impedancia: 32Ω

A termék súlya: 220 g

Kábelhossz: 1,4m

Jack típusú: 3.5mm

Névleges teljesítmény: 50mW

Érzékenység: 107dB

Frekvencia tartomány: 20-40 000 Hz

 

A dobozon belül a fejhallgató végtelenül egyszerűen van elhelyezve, semmi túlzott plusz ajtó, fakk, vagy zseb, csak a kábelnek és a toknak egy kis fiók.

Körülbelül ennyi a doboz tartalma, használatából fakadóan Xiaomi (egyéb Androidos) telefonhoz tervezték, így nincs se iPhone átalakító, sem vastagabb jack átalakító sem.

A fejhallgató szütyője nagyon finom anyagból áll, valószínűleg bársony, hogy még véletlenül se karcolja meg ki és berakáskor, nem mellékesen védje, ha táskába, vagy bármi másba hordjuk magunknál.

A kábel kissé puha, de jó tartású szilikonból van, szinte gubanc mentes, mivel annyira nem tud össze csavarodni. A jack csatlakozó aranyozott, ami egy Hi-Res fülhallgatónál alap a tökéletes csatlakozás és hangzás érdekében. A csatlakozó 4 szekcióból áll, mivel a sztereó hangzáson kívül még a mikrofonnak is kell egy, ami jó jön bejövő hívásoknál.

A bejövő hívásokat és a zenét lehet vezérelni, a bal fülünkön elhelyezkedő hangszóró külső borítása alá elrejtett gombbal. A vezérlés menete:

A gomb nyomáspontja megfelelő, nem nyomkodod el vele közben a fejeden a fejhallgatót, a párnák kényelmesen felfogják azt a kis nyomást zene váltáskor.

A fül takaró párnák mérete megfelelő, átlagos fül méretet körbe ölelik és ezen felül a külső zajok hangját is akár 55%-ban el is nyomják. Nincs benne zajszűrő, de a környezeti zajokat erősen tompítja, így nem ajánlott az utcán használni, mivel a zenén kívül semmit sem fogunk hallani és baleset veszélyes! Otthon viszont semmi sem fog megzavarni kedvenc zenénk minden részletének élvezésében. Anyaga átlagosnak mondható ebben a kategóriában, nem zavaró, kényelmes és puha, vékony műbőr (évek kellene hozzá, hogy a bőrünk nedvesség és zsír tartalma feloldja és elkezdjen foszlani). A hangszóró takarón látható mind a két fülesben egy-egy betű, ami a megfelelő oldalt jelöli, mivel a fejpánt és a csészék kialakítása nem szimmetrikus, hogy jobban felfeküdjön a fejünkre. Az L csésze külsején van a vezérlő gomb.

A fejpánt mind a két oldala állítható a kívánt mértékre kilenc lépcsőben. Így szinte mindenki fejére tökéletesen beállítható, hogy hű maradjon nevéhez és komoly komfort érzetet adjon viselése.

Kanyarodjunk vissza a számokhoz, kicsit bővebben beszéljünk a tudásáról. Az alacsony impedancia, vagy ellenállás értéke. “Egyszerűen megfogalmazva, az impedancia az áramfolyás gátlását határozza meg egy elektromos áramkörben. Míg az ellenállás kifejezetten az egyenáramú áramkörök jellemzője, az impedancia ettől eltérő, kifejezetten a váltakozó áramú áramkörök jellemzője, a kapacitás és induktivitás hatását veszi figyelembe.” A Mi comfort ugye 32Ω ellenállással rendelkezik, ami nagyon alacsony! Általában a prémium fejhallgatók (Sony, AKG, Sennheiser) 40-60Ω körüliek, de ehhez kell bemeneti teljesítmény is. Az alacsony impedanciájú fejhallgató általában hangosabb lesz hordozható eszközhöz kapcsolva. Azonban, néhány esetben, még egy alacsony impedanciájú fejhallgatóhoz is ajánlott egy fejhallgató erősítőt alkalmazni. Ennek oka, az alacsony impedanciájú fejhallgató jellemzően sokkal jobban szól, ha nagyobb árammal tápláljuk. Egy alacsony impedanciájú fejhallgató frekvencia átvitele nagymértékben megváltozik és feljavul (különösen a mély tartományban) amikor egy elegendő áramot biztosító erősítővel használjuk. Erre nagyon jó példa a Mi széria fülhallgató vezérlése, sőt, ha fejlettebb telefonunk van (Mi5s, Mi6, Mi Note 3, Mi Mix 2), nyugodtan állítsuk be erre a típusra javasolt előre beállított menüt.

Ezzel elérhetjük azt a minőséget, amit a gyártó a legjobbnak ítélt hosszú tesztelések folyamán.

“A frekvencia átvitel megadja, hogy a fejhallgató milyen frekvencia értékek között képes hangot visszaadni. Ez a legalacsonyabb mély frekvenciára és a legnagyobb magas frekvenciára utal. Az emberek többsége nem hall 20 Hz alatti és 20 kHz feletti hangokat. Néhány fejhallgató átvitele meghaladja az emberi hallás határát. Például a Sony SA5000 képes hangot produkálni 110 kHz-ig. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a fejhallgató jobb egy olyan fejhallgatónál, aminek a felső határfrekvenciája 25 kHz. Azonban, az emberi fül képes érzékelni a megadott határon túli frekvenciát (20 Hz – 20 kHz), néhány felhasználó igényli, hogy hallhassa az emberi hallás határain túli frekvenciákat.” Jelen esetben a mi fejhallgatónk 20 Hz és 40 kHz között képes hangokat előállítani, ami komoly felső frekvenciájú, az az éles hangok kiadása is tökéletes, még ha sokan nem is fogjátok hallani. De mint a kategória is, a Hi-Res, nem az egyszerű embereknek való (na jó árban bárkinek elérhető, így melegen ajánlott), hanem a kimondott vájt fülűeknek, vagy akik igen is hallják egy hanghúros hangszer magas rezgéseit, ami sz igazán jó élményt nyújtja.

“A 85 dB feletti hanghatás már zajártalomnak számít, s ha tartósan fennáll halláscsökkenést okoz. Kezdetben ez csak átmeneti, sokszor csak fülcsengés jelentkezik. Ismételt behatás estén azonban tartóssá válik – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika, az Oxygen Medical fül-orr-gégész szakorvosa. – Utcai forgalomban gyakran csak nagyobb hangerő nyomja el a külső zajt, így elérheti a veszélyes határt.” Ez az érték elérheti a 107 dB-t! Ne, ismétlem NE full hangerőn nyomjátok, ha csak nem akartok halláskárosulást!!!

Végszóként. Nagyon meg voltam elégedve vele, otthon egy kis lazuláshoz elengedhetetlen, ha kényelmesen, kiváló minőségben szeretnénk zenét hallgatni. Meditációhoz és egyéb elmélyülő tevékenységhez nagyon ajánlott, szinte észre se venni, hogy rajtunk van, a 220g szinte semmi ahhoz képest, amilyen tudást beletuszkoltak. Utcai használatra semmiképp nem ajánlom, leginkább a zajelnyelő tulajdonsága miatt, de a fehér szín nagyon jól vonzza a koszt, ami rettenetesen meglátszik rajta. Sajnos férfiasabb szín hiánya miatt nekünk marad a fehér, viszont a hölgy rajongóknak jó választás a narancs és a zöld, ha bár azok sem az adott szín RGB megfelelője, hanem halványabb, melegebb érzést kelt.

A Mi comfort fejhallgató nem sok helyen beszerezhető hazánkban, ráadásul nem mindenhol ez a neve, pl. a XiaomiShop oldalán Mi Easy Edition fejhallgató néven találjátok meg. Kínai webshopokból most nem érdemes rendelni, mert nem olcsóbb és ha baj van vele, nincs garancia.