KezdőlapHírekJó lesz az még valamire - Néhány tipp elavult okos eszközeink újrahasznosítására

Jó lesz az még valamire – Néhány tipp elavult okos eszközeink újrahasznosítására

A fenntarthatóság kérdése napjaink égető problémáinak jelentős részét képezi. A fogyasztói társadalom „ha elromlik veszek másikat” elve nekünk, fogyasztóknak egyszerű, azonban az ezzel keletkezett szemét tárolása már jóval nagyobb gondot jelent, ráadásul pazarlás is, hisz lehet, hogy azt az eszközt fillérekből megjavítva rengeteg anyagot, és pénzt takarítanánk meg.

Az okostelefonok remek példák erre, talán a leggyakrabban cserélt digitális eszközeiknek nevezhetőek. A szoftveres támogatás hiánya, valamint a javítási költségek aránytalan magassága sok esetben új készülék vásárlására késztetnek, a régi mobil pedig a kukába, jobb esetben az erre kijelölt gyűjtőhelyre kerül. Az okostelefonok gyakorlatilag miniszámítógépek, amik akkor is hasznosak lehetnek, ha már elavultak, vagy nem működik az érintőkijelzőjük. Nézzünk néhány példát, mire használhatjuk leselejtezett Androidos (vagy iOS-es, netán Windows Phone) eszközeinket.

IP Webcam alkalmazás Androidra – kép forrása: YouTube

IP kamera

Ahelyett, hogy több tízezret költenénk egy IP kamerára, a legrégebbi Android vagy iOS rendszerű eszközöket is átalakíthatjuk meglepően hasznos megfigyelő eszközökké.

Spotify Androidra – kép forrása Digital Trends

Okoshangszóró

Régi hangrendszerünk is modernizálható egy már nem használt telefon vagy tablet csatlakoztatásával. Egyszerű példa erre a Spotify app, mely lehetőséget ad távoli vezérlésre is.

Home Assistant vezérlőközpont a falon – kép forrása: Tom Beyer

Okosotthon vezérlőpanel

Ha van egy régi tabletünk, egész hasznos kis fali kontroll panel lehet belőle az okos otthonunkhoz. Akár azt is beállíthatjuk, hogy a kamera segítségével csak mozgásra aktiválódjon, így energiát is spórol, és a kijelző élettartama sem csökken.

4G hotspot – kép forrása: Lifewire

4G – WiFi access point

A legtöbb mai eszköz képes hordozható WiFi hotspot létrehozására, ez a funkció pedig lehetővé teszi, hogy kvázi routerként használjuk a forgalomból kivont készülékünk

Digitális képkeret régi tabletből – kép forrása HowToGeek

Digitális képkeret

Manapság már nem túl gyakoriak a digitális képkeretek, pedig az ötlet alapvetően nem rossz, egy okostelefon vagy táblagép újrahasznosításával viszont akár interakció nélküli, automatikusan frissülő családi fotóalbum megjelenítésére is használhatunk egy ilyen eszközt.

Kodi Androidra – kép forrása WirelesSHack

Mini „TV”

Legyen az táblagép vagy telefon, könnyedén hasznosíthatjuk távolról vezérelhető médiamegjelenítőként, akár TV-ként is.

DLNA alkalmazások – kép forrása Home Media Portal

Médiaszerver

USB-OTG támogatás révén egy külső HDD vagy Pendrive segítségével médiaszerverként is újra használatba vehetjük lecserélt eszközeinket, lehet DLNA szerver, sőt, akár Plex kiszolgáló is egy régi Androidos eszközből

Bit Web Server Androidra – kép forrása TechRepublic

Webszerver, teszteléshez

Ha weblapkészítéssel és webprogramozással foglalkozol, bizonyára a lokális gépeden futtatsz egy teszt szervert, ez Windows esetében XAMPP szokott lenni. Nos, ebben is segíthet egy régi Androidos eszköz, ugyanis webszerverként is használhatóak. Ha céges szervernek nem is alkalmas, tesztelésre egyszerű megoldás lehet.

Jól látszik, hogy széles körben alkalmazhatók okostelefonként már nem, más területen viszont jól teljesítő eszközeink. A felsorolt példákon kívül még számos alkalmazási terület létezik, például használhatjuk dedikált „GPS”-ként, zenelejátszóként, és még sorolhatnám.

Ti mire használjátok „feltámasztott” okos eszközeitek? Válaszaitokat várom a cikk, valamint a Facebook bejegyzés alatti komment szekcióban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek