KezdőlapHírekJó dolog a vezeték nélküli porszívó - De nem mindegy, hogy milyet...

Jó dolog a vezeték nélküli porszívó – De nem mindegy, hogy milyet vásárolunk

Az idei Black Friday akciók során is taroltak a háztartási gépek, ami azt jelzi, hogy az ilyen típusú eszközök iránt továbbra is óriási a kereslet. Ez persze nem véletlen, hiszen sütésre-főzésre alkalmas vagy tisztításra szolgáló masinákra minden háztartásban szükség van. Ez utóbbi kategória jelek képviselői a porszívók, ráadásul itt ma már több “iskola”, azaz több egymástól teljesen eltérő megközelítési mód is létezik. 

A hagyományos eszközök mellett egyre inkább elterjedőben vannak például a robotporszívók, illetve az úgynevezett vezeték nélküli porszívó is. Ez utóbbi kategória hazánkban is kezd teret hódítani, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen termék mellett teszi le a voksát valaki. Számos téren lehetnek eltérések a különböző gyártók különböző termékei között, és mostani cikkünkben arra keressük a választ, hogy mire érdemes figyelni, ha valaki egy ilyen berendezés beszerzésén töri a fejét. A termékcsaládban kiemelkedő szerepet játszik a Xiaomi innovatív megoldásai révén, úgyhogy értelemszerűen a cég modelljeinek segítségével mutatjuk be a legfontosabb paramétereket és funkciókat. 

vezeték nélküli porszívó
Könnyen kezelhető, hordozható.

Mi is a vezeték nélküli porszívó?

Olyan háztartási gépek ezek, amelyek használatához nem szükséges a hálózati áramforráshoz csatlakoztatni a berendezést. Ebből fakadóan rendelkeznek akkumulátorral, és jellemzően álló porszívó kivitelűek. 

Méret, súly

Az fontos, hogy egy ilyen berendezés ne legyen nehéz, a Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 például csupán 4 kilogrammot nyom. Azaz akár egy hölgy vagy egy gyermek is elbírja. 

A portartály

Minden ilyen készülék rendelkezik beépített portartállyal, de persze az kulcsfontosságú, hogy ez mennyi szennyeződés elraktározására képes. Legalább fél literesnek kell lennie a kapacitásnak, és az említett modellnél ez kiemelkedően nagy, eléri a 0,6 litert. Az is lényeges, hogy a portartályt egyszerűen lehessen tisztítani, mindenképpen olyan modellt kell választani, ahol ez megoldott. 

Akkumulátor

Az energiát tehát a beépített telep biztosítja, és értelemszerűen ennek kapacitása kulcsfontosságú, hiszen ez határozza meg az üzemidőt. Legalább 2000 mAh-s teleppel kell rendelkeznie egy ilyen terméknek, hogy megfelelően sokáig lehessen használni. a Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10 modellbe egy cserélhető 3000 mAh-s akku került, amely 65 percnyi folyamatos működésre elegendő energia eltárolását biztosítja.  Azt érdemes megemlíteni, hogy e modellnél az akkumulátor egyszerűen cserélhető, így az üzemidő egyetlen mozdulattal radikálisan megnövelhető. 

vezeték nélküli porszívó
Egy mozdulattál az állványára – és így a töltőre – helyezhető.

Teljesítmény

A Wattban megadott mutatószám arról szolgáltat információt, hogy mennyire erős a motor. Értelemszerűen minél nagyobb ez az érték annál jobb a készülék. Előfordul, hogy külön megadják a szívóerőt, de a hatékonyságot nagyban befolyásolja a termék kialakítása, a levegő hatékony áramoltatása révén. 

vezeték nélküli porszívó
A különböző fejekkel ez a típus is rugalmasan használható.

Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy vannak olyan termékek, ahol maga a padlókefe is javíthat a tisztítás minőségén. A Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10  mellé pakolt  padlókefe magától  felismeri a különböző padlóburkoló anyagokat, és ezen információk függvényében módosítja az elektronika az egyes beállításokat.  Ennek eredményeként pedig a működés hatékony és energiatakarékos lesz, amivel végső soron pénz és idő spórolható meg. 

Légszűrés

A jobb készülékek már rendelkeznek nagyon komoly szűrőrendszerrel, amelynek révén a levegő tisztítása is megoldott. A Xiaomi Mi Vacuum Cleaner G10  például egy 5 rétegű, 12-ciklonos rendszert kapott, amely a por, kosz, és a kisméretű káros részecskék 99,97 százalékának kiszűrését szavatolja. Tehát gyakorlatilag olyan teljesítményt nyújt, mint egy jobb légtisztító berendezés. 

Felmosás

Vannak olyan vezeték nélküli porszívók – és a fenti Xiaomi modell is ezek közé tartozik -, amelyet felszereltek víztartállyal, illetve csatlakoztatható hozzá speciális fej. Ennek révén pedig felmosó eszközként is használható, azaz sokkal inkább egy multifunkciós takarítógép, mint egy szimpla porszívó. Persze ne gondoljuk, hogy ezek a gépek teljes értékű felmosást végeznek, inkább az alaposabb portalanítás, az apró részegykék megkötése lehet itt a cél. Ha valami kiömlik, vagy komolyabb szennyződés van a padlón, akkor még mindig érdemes a jó öreg felmosórongyot használni.

Kezelés

Sokan talán erre nem fordítanak figyelmet, pedig egy jó vezérlőpanel kincseket érhet. Olyan LCD alapú megoldásra gondolunk, amely folyamatosan informál a tartály és az akkumulátor töltöttségi szintjéről, valamint, hogy milyen üzemmódban használjuk az adott masinát. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek