A csalók kamu iPhone 13 eseménnyel akartak némi bitcoinra szert tenni, és ez a jelek szerint sajnos sikerült is nekik.  

Az elmúlt években egyre több olyan jelenséggel találkozunk, amikor a csalók ismert személyek, bankok, közüzemi intézmények, vagy épp nagyvállalatok nevével élnek vissza. Nincs ez másképpen a kriptovalutákhoz kötődő csalások, átverések esetében sem, a napokban például egy Apple-lel kapcsolatos csalásra derült fény, ahol a bitcoinra éhes bűnözők a nemrég bemutatott iPhone 13-at használták fel csalinak.

Az Apple Insider jelentése szerint a kamu iPhone-os eseményen különböző Apple-videókat mutogattak, némelyiken még a cég első embere, Tim Cook is felbukkant, hogy a hitelesség látszatát keltsék a csalók. A videókban különféle üzenetek jelentek meg, amelyekben arra kérték a nézőket, hogy látogassanak el egy webhelyre (www.2021apple.org), amely a Zscaler cikke szerint úgy nézett ki, mint az Apple hivatalos weboldala. Ha az áldozat bekapta a horgot, tehát rákattintott a megadott linkre, akkor a portálon idővel megjelent egy felhívás, amelyben egy soha vissza nem térő bitcoin bevételszerzésre invitálták meg. Az illetőnek ehhez mindössze annyit kellett tennie, hogy elküld 0,1–20 Bitcoint egy QR-kódon keresztül, majd ha ez megtörtént, az összeg kétszeresét küldik vissza. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy az ígért bitcoin nem érkezett meg az áldozatok tárcájába.

iphone 13 csalók
iPhone 13 kampánynak álcázott eseményen igyekeztek bitcoinra szert tenni a csalók.  (Fotó: Apple Insider)

Mire a csalásra fényt derült volna, a kiberbűnözök 69 ezer dollárnak megfelelő kriptopénzt zsebeltek be. Ez körülbelül 20 millió forintnak felel meg, amely nem valószínű, hogy valaha is visszakerül majd a feladókhoz.