Az új funkció bevezetésével az Instagram értesítést küld a felhasználóknak arról, ha valamilyen leállás van a platformon. 

A fejlesztés lényege, hogy a technikai problémák alkalmával megjelenik egy tájékoztatás a tevékenységi hírcsatornában, ami részletezi a leállás okát/okait. A hasznosnak ígérkező funkciót már elkezdték tesztelni az Egyesült Államokban, arról viszont nem tudni, hogy a vállalat mikor fogja élesben is bevezetni. Egy mindenesetre biztos: ha jó fogadtatásban részesül a dolog, akkor az elkövetkezendő hónapokban más országok felhasználói is megkaphatják az újdonságot.

intsagram leállás
Fotó: Instagram

Az elmúlt időszak eseményei fényében különösen praktikus megoldásnak tűnik az Instagram újítása. Legutoljára október 4-én, magyar idő szerint délután hat óra körül állt le a Facebook és a cég ernyője alá tartozó Messenger, Instagram, WhatsApp és Oculus szolgáltatások. A hiba több óráig fennált, csak valamivel éjfél előtt sikerült helyreállítani a rendet. Mint utólag kiderült, konfigurációs hiba okozta a világ legnépszerűbb közösségi oldalainak globális kimaradását, amely miatt több mint 3 milliárd ember mintegy hat órán keresztül képtelen volt hozzáférni a szolgáltatásokhoz.

Az utóbbi évek legnagyobb Facebook-leállása globálisan is megmutatta, milyen az élet a Facebook és alkalmazásai nélkül, és mekkora hatalom összpontosul egyetlen vállalat kezében. A kiesés nemcsak a magánszemélyek digitális életére volt hatással, de megzavarta többek között a segélymunkások, a kisvállalkozók és a politikusok munkáját is.