Néhány napja elkezdte tesztelni az Instagram azt a funkciót, amely figyelmezteti a felhasználót, hogy tartson szünetet, ha túl sokat használta az oldalt. 

Miután az elmúlt hónapokban erőteljesen felerősödtek a negatív hangok az Instagrammal szemben, a képmegosztó több területen is visszavonulót fújt, és látszólag el kezdett dolgozni a vitatott kérdések megoldásán. A történet még szeptemberben, egy szivárogtatása botránnyal vette kezdetét, amely során a Facebook egyik volt alkalmazottja, Frances Haugen komoly belső dokumentumokat hozott nyilvánosságra. A kiszivárogtatott belső dokumentumokból kiderült, hogy az Instagramot birtokló Facebook (jelenleg Meta) tisztában van azzal, hogy az Instagram negatív hatással van a fiatalok mentális egészségére.

A gigantikusra duzzadt botrány nyomán az Instagram több területen is érezhetően visszább vett, többek között határozatlan időre leálltak a gyerekeknek szánt Instagram fejlesztésével, amely komoly felháborodást váltott ki, mondván, kifejezetten veszélyes a gyerekek mentális egészségére és magánéletére, továbbá a képmegosztón terjedő reklámáradatok kapcsán is komoly jogi és etikai aggályok merülnek fel. Az Instagram vezetője, Adam Mosseri nemrégiben egy újabb funkciót jelentett be, amellyel az Instagram-függőséget próbálnák kordában tartani.

Az új funkció a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználó maga döntheti el, hogy szeretné-e bekapcsolni a funkciót, amely 10, 20 vagy 30 perc után emlékeztetné őt arra, hogy tartson szünetet, túl sok időt töltött az oldalon. Ahogy arra a TechCrunch cikke is kitér, mivel a figyelmeztetés bekapcsolása opcionális, tehát nem kötelező, mindez leginkább egyfajta látszatintézkedés csupán az Instagram részéről.

Az új funkciót egyébként már tesztelik, és ha minden a tervek szerint alakul, decemberben a nagyközönség számára is elérhetővé teszik.