- Hirdetés -
()

Először azóta, hogy tavaly februárban landoltak a vörös bolygón, kommunikációs hiba lépett fel az Ingenuity helikopter és a Perseverance marsjáró között. 

A marsi időjárás, az évszakok változása nagyon megnehezíti a különféle űrszerkezetek mindennapjait, az egyi legnagyobb gondot a marsi porviharok okozzák, amelyek az őszi, valamint a téli évszakok jellegzetességei. Feltehetően ez okozhatta a nemrégiben bekövetkezett kommunikációs hibát is az Ingenuity és a Perseverance között, a por ugyanis betakarta a napelemeket, az apró helikopter pedig nem tudott elegendő energiához jutni, energiatakarékos üzemmódba kapcsolhatott, így a bázisállomásként működő Perseverance marsjáróval megszakadt a kapcsolata.

A JPL közleményéből kiderült, hogy a helikopter és a Perseverance között végül helyreállt a kapcsolat, miután a NASA mérnökei átprogramozták a rovert, hogy egész nap figyeljen a helikoptertől érkező jelre. A repülő szerkezet bázisként használja a marsjárót, ez teszi lehetővé a számára, hogy adatokat küldjön a földi irányításnak, valamint parancsokat fogadjon onnan.

Az Ingenuity helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg tavaly februárban a Marsra azzal a céllal, hogy kiderítse, a hasonló szerkezetű robotok képesek-e ellátni a megbízásukat az idegen bolygón. A mindössze 1,8 kilogramm súlyú helikopter jóval túlszárnyalta önmagát: előzetesen mindössze 4-5 repüléssel számoltak a tudósok, de a szerkezet áprilisban teljesítette 25. repülését a vörös bolygón, ráadásul ez alkalommal saját távolsági és sebességi rekordját is sikerült megdöntenie.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -