KezdőlapHírekÍme a Qualcomm új csúcsa, a Snapdragon 888, ami a Mi 11-be...

Íme a Qualcomm új csúcsa, a Snapdragon 888, ami a Mi 11-be kerül bele először

A számról itthon akár másra is lehetne asszociálni, de a hír mégis igaz, megjelent a Qualcomm új cúcsa, a Snapdragon 865 utódja, a 888.

Úgy tűnik, a Qualcomm mérnökei megunták a mintakövető számozást, amit követtek a 835-től a 865-ig, és egy kis újítást hoztak be az elnevezésekbe. A Snapdragon 888 az első Qualcomm chip, ami 5 nm-es technológiát használ. Azon kívül, hogy ez mind teljesítmény, mind hatékonyság szempontjából is igen lényeges, másodsorban ezt kvázi kötelező volt meglépni, ugyanis az Apple az iPhone 12-kben is használt A14-es chipje már ilyen gyártási technológiával készült.

CPU

A processzor egy 8 magos Kryo 680. Az első egy Cortex-X1 alapú 2,84 GHz-es mag 1 MB L2 gyorsítótár kapacitással. A következő 3 mag Cortex-A78 alapú. Ez értelemszerűen a 865-ben megtalálható A77 utódja, azonban míg tavaly az első fő mag is azon alapult, idén “csak” a következő 3. Ezek 2,4 GHz-en ketyegnek és 512 KB L2 gyorsítótár kapacitással rendelkeznek. Az utolsó 4 mag a már jól ismert Cortex-A55-ön alapul, ezek 1,8 GHz-en ketyegnek, és 256 KB L2 gyorsítótár kapacitással rendelkeznek. Így tehát összesen 4 MB L2 gyorsítótár kapacitással rendelkezik a CPU.

Mindent összevetve 25%-kal nagyobb teljesítmény és 25%-kal jobb energiahatékonyságot ígér a gyártó.

GPU

Egy Adreno 660-ról beszélünk, ami 35%-kal gyorsabb renderelési teljesítményt kínál. A cél a játékok esetében a minél nagyobb képkockasebesség, szeretnék lehetővé tenni a 144 kép/mp-ban való problémamentes játékot, hogy minél kisebb késleltetéssel minél nagyobb élményt tudjanak nyújtani. Nem mellesleg ennek szerepe lehet a jobb képminőségben is, mindezt 20%-kal hatékonyabb energiafelhasználás mellett.

A GPU rendelkezik VRS technológiával, amely egy hatékonyabb árnyékolást tesz lehetővé. Ennek segítségével akár 30%-kal növelhető a GPU teljesítménye játék közben, és úgyszintén energia spórolható vele.

A Game Quick Touch techonlógia lehetővé teszi a kisebb késleltetést érintések során, ennek köszönhetően ez akár 120 fps sebességgel is működik, és használható 60 fps-es játékok esetében is.

Az Adreno 660 természetesen támogatja a 10 bites HDR megjelenítést, és rendelkezik egy úgynevezett Mura kompenzációval, ami javítja az OLED kijelzők megjelenítési minőségét, azzal, hogy kijavítja a szomszédos pixelek egyenletlen kalibrálását.

Kamera

A Snapdragon 888 az első chip, ami támogatja a tripla ISP-t. Ennek lényege, hogy egyszerre képes kezelni 3 különálló kamerafolyamatot. Például képes egyszerre 3 db 28 MP-es képet vagy 3 db 4K HDR videót készíteni. Ez javíthat azokon a videókon is, amikor felvétel közben vált a felhasználó 3 szenzor között, mert így már mindhárom szenzornak külön ISP chipje lesz. Bár, mire odaérünk már lassan 6 kamera lesz egy telefon hátlapján, de itt alapvetően a széles-, az ultra széles- és a tele-optikáról beszélünk.

A 3 ISP-nek köszönhetően a chip egyszerre képes földolgozni rövid, közepes és hosszú expozíciókat is, ez fontos lehet a HDR fotók esetében, továbbá képes 10 bites HDR fotók készítésére is. A HDR10 és Dolby Vision videó már a 865-ben is megtalálható volt, ezen természetesen nem változtattak.

A Snapdragon 888 képes 4K videókat akár 120 fps-ben lejátszani, illetve 1 mp alatt 120 db 12 mp-es képet készíteni sorozatképek esetében.

Modem

A chip egy Snapdragon X60 5G modemmel rendelkezik, ami támogatja a 7,5 Gbps-os le-, illetve a 3 Gbps-os feltöltési sebességet. A wifi egy FastConnect 6900 nevű rendszeren keresztül működik, ami természetesen képes kezelni a Wi-Fi 6-ot. Ezzel akár 3,6 Gbps-os sebességet elérhet, ami a gyártó állítása alapján a leggyorsabb a mobilpiacon. A 6E szabványnak köszönhetően a késleltetés is alacsonyabb.

A két antennás Bluetooth 5.2 nyilvánvalóan támogatja az aptX technplógiával.

Biztonság

A chip megfelel a Content Authenticity Initiative szabványnak, aminek segítségével titkosíthatjuk fotóinkat, ezzel megakadályozva a metaadatok (például a készítési dátum) módosítását.

Hypervisor

Ez a technológia lehetővé teszi több operációs rendszer futtatását ugyanazon a hardveren, miközben azok teljesen el vannak különítve egymástól. Ez a különböző alkalmazásokból is mindig saját példányt futtat, így, ha az egyik rendszer valamiért sérül, a másik attól még ép marad.

Ez alapvetően nem telefonon lesz lényeges, hanem tablet PC-k, vagy ARM alapú laptopok esetében lehet fontos. (Esetleg készülhetnek valamivel az Apple M1-re reagálva, ki tudja…)

Töltés

A Quick Charge 5 támogatás nem is kérdéses, ezzel már a Snapdragon 865-ös Mi 10 Ultra is rendelkezett. Képes akár 100 W-os gyorstöltést is kezelni, miközben igyekszik minél kevesebb hőt termelni.

Megjelenés

Az új chip először 2021 első negyedévében fog készülékbe kerülni. A Xiaomi elárulta, hogy legelőször a Mi 11-ben fog debütálni az új chip. Szeretettel várjuk! (Az árát már kevésbé…)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek