KezdőlapHírekÍme a Xiaomi valóban vezeték nélküli töltője

Íme a Xiaomi valóban vezeték nélküli töltője

Az eddigi klasszikus értelemben vett vezeték nélküli töltők olyannyira nem lettek slágerek, mert hasznosnak hasznosak, de a legtöbb ember nem fog csak azért venni egy vezeték nélküli töltőt, hogy ne kelljen bedugni a kábelt, hisz’ tulajdonképp’ ugyanúgy egy mozdulat. Jó tudom, ez eléggé demagóg hozzáállás, mert egy íroasztalon fix helyen lévő vezeték nélküli töltő tényleg praktikus tud lenni és még jól is nézhet ki, de valljuk be, ha valaki azt mondja, hogy vezeték nélküli, akkor az ember arra gondol, hogy vezeték nélküli, érintés nélküli, mint a Wi-Fi vagy a TWS fülesek.

Ez azért egész menő:

No, de, a Xiaomi úgy gondolta, hogy ők komolyan veszik a szó jelentését, és kifejlesztették a valóban vezeték nélküli töltőt, ez Mi Air Charge.

A Mi Air Charge akár használat közben vagy zsebre rakva is képes tölteni az eszközöket, akár egyszerre többet is.A töltés adó “készülék”, ami inkább egy bútordarab maximum 5W-tal képes tölteni, ez egyelőre csekély, de a technológia még gyerekcipőben jár.

A Xiaomi saját fejlesztésű, izolált töltődobozában öt fázisú interferenciaantenna van beépítve, amelyek pontosan felismerik az okostelefon helyét. A 144 antennából álló fázisvezérlő tömb a milliméter szélességű hullámokat sugárzással továbbítja közvetlenül a telefonra. Ennek a technológiának tehát semmi köze a Qi szabványhoz, egészen máshogy működik. A vevő telefont beépített jeladóantennával és vevőantennatömbbel rendelkező miniatürizált antennarendszerrel kell ellátni. Összesen 14 antennával kell rendelkeznie a töltődoboz által kibocsátott milliméteres hullámjel átalakítására. A jelet egyenirányító áramkörön keresztül elektromos energiává alakítja a készülék, és kész is, a telefon vezeték nélkül tölt.

A hatótáv “több méter”, nem lett pontosan meghatározva. A Xiaomi állítása szerint a fizikai tárgyak nem csökkentik a töltés hatékonyságát, tehát az sem baj, ha mondjuk egy szekrény a töltés útjába állna.

A Xiaomi azt tervezi, hogy a Mi Air Charge nem csak telefonokkal, hanem okosórákkal, okoskarkötőkkel is kompatibilis lenne, de ennél egy még jobb ötlettel is előállt. Bele akarja építeni a különböző otthoni eszközökbe, lámpákba, hangszórókba, ami valóban igazán impersszív lenne.

Ez már tényleg a jövő. Ennek segítségével gyakorlatilag el lehetne felejteni a klasszikus értelembe vett töltőket, mert nem lenne rájuk szükség. Az ember hazaér, és amíg otthon van, föltöltődik az telefonja, órája, fülhallgatója. Szóval na, ez innováció. A megjelenése egészen biztosan nem mostanában fog megtörténni, és hát, új technológia, aminek bizony a fejlesztését is ki kell fizetni, így, ha debütál is, egészen biztosan magas áron teszi majd azt.

Erre a technológiára úgy érdemes tekinteni, hogy már létezik, lehetséges, eltelik 10-20 év, és a töltőcsatlakozó már a múlté lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek