KezdőlapHírekÍme a MIUI 12.5 új funkciói

Íme a MIUI 12.5 új funkciói

A mai nap legfontosabb híre a Xiaomi világában egyértelműen a Mi 11 volt, annyi pletyka és információ látott napvilágot a bejelentés előtt, hogy a debütálásról szóló cikk a 15. volt a Mi 11-gyel kapcsolatos írások sorában. Emiatt kisebb figyelmet kapott az, hogy szoftveres téren is hozott újdonságokat a Xiaomi, bemutatták a MIUI 12.5-öt.

Dizájn és teljesítmény

“Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó” tarja a közmondás, amit reméljük, hogy a Xiaomi is betart. A bemutatón elhangzottak szerint a MIUI 12.5 20%-kal kevesebb processzor magot, 35%-kal kevesebb memóriát használ, és, ami a szerintem a legfontosabb, hogy 25%-kal kevesebb energiát használ. Az a helyzet, hogy ez nagyon ráfért a rendszerre, mert valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki azt észlelte, hogy a MIUI 12 után bizony lecsökket az üzemidő.

Nem tudom, van-e akit idegesít a sok letörölhetetlen gyári alkalmazás. Engem különösebben nem, de van, akit a világból ki lehet vele kergetni. A Xiaomi mérnökei ezen is fejlesztettek, a MIUI 12.5-ben mindössze 9 olyan alkalmazás van, amit nem lehet letörölni. Ez a kínai verzióra vonatkozik, nálunk ez a Google alkalmazások miatt valószínűleg valamivel több lesz. Az előadás során még össze is hasonlították az iOS-szel és különböző felületű Android rendszerekkel.

Mennyire illúzió romboló már, amikor egy szép rendszeranimáció megakad. Az új verzióban továbbfejlesztették a “MIUI Light Cone Motion Effect Architecture” technológiát. Ennek az a lényege, hogy a rendszeranimációk egy külön szálon futnak, így elősegítve az akadásmentes működést. Ezzel egyetemben új animációk is megjelentek a rendszerben, bár eddig sem volt belőlük hiány.

 

Új szuper háttérképek

A szuper háttérképek a MIUI 12 egyik nagy újdonságai voltak, és meg kell hagyni, ezek tényleg egyediek és igazán jól néznek ki.

Eddig 2 szuper háttérkép volt megtalálható a MIUI 12-es mobilokon, illetve egy harmadik kizárólag a Mi 10 Ultrákon (természetesen ez az internet népe által hamar föltelepíthető lett egyéb MIUI 12-es készülékekre). A 3 hely, a Föld, a Mars és a Szaturnusz kiegészül egy hóheggyel, amelyet a Siguniang-hegyről mintáztak. Ez a Qionglai-hegyláncnak a legmagasabb hegye Nyugat-Kínában. A háttérkép természetesen napszaknak megfelelően változik. A Xiaomi ígéretet tett 2 helyre, a görög Hajóroncs-öböl a Navaggio-öbölre és az olasz Blade’s Edge hegységre, továbbá 2021 első féléve során több újabb hely várható még.

 

Értesítési hangok, haptikus visszajelzés

A Xiaomi mérnökei valószínűleg szeretnek világot látni, de mindenestre szeretik a távoli hegységeket, esőerdőket. A megújított értesítési hangok négy helyről, a dél-amerikai esőerdőkből, Ausztráliából, Kelet-Afrikából és az Északi-sarkról származnak. Azt állítják, hogy a világ legnagyobb könyvtára, a British Library, zoológusok és hangművészek segítségével állították elő az új hangokat.

A készítés során olyan természetes elemek hangját használták föl, mint a fa, a homok, vagy a víz. Ezeket a hangokat főként sztereó hangzáshoz tervezték, de ilyen előállítási procedúra mellett szerintem 1 hangszórón is jól fog szólni.

A Xiaomi a mégjobb felhasználói élmény érdekében finomított a különböző rezgéseken, haptikus visszajelzéseken, melyek elvileg a rendszer minden területén érezhetőek lesznek majd. Ami rendkívül fontos, és jár érte a tisztelet, hogy gondoltak a látássérültekre, a különböző haptikus visszajelzések fejlesztésénél figyeltek arra, hogy minél zökkenőmentesebben tudják használni Xiaomi telefonjukat. Erről egyelőre konkrét részleteket nem árultak el.

 

Adatvédelem

A MIUI 12.5 négy területen igyekszik javítani a rendszer biztonságát: a vágólap, a készüléken tárolt fájlok, a böngésző, illetve a helyzetmeghatározás. Ezutóbbi 3 egyértelmű, viszont belegondolva az első is igazán fontos, hisz’ rendszeresen másolnak a felhasználók mondjuk bankszámlaszámot e-mailből netbank alkalmazásába, ami nemigen örülnének, ha illetéktelenek kezébe kerülne. A vágólap védelem naplót fog vezetni azon alkalmazásokról, amik túlzásba viszik a vágólap olvasását.

A következő funkciónál nem vagyok biztos abban, hogy megjelenik a global verzióban is:
A Fuzzy Position egy olyan funkció, amelynek segítségével a felhasználók néhány méterrel arrébb álcázhatják a pontos helyüket.

Egy szintén új funkció a Sandbox nevet kapta, ez egy olyan biztonsági mechanizmus, ahol amolyan korlátozott környezet jön létre, amely megakadályozza az érzékeny adatok kiszivárgását. Ez úgy valósul meg, hogy a különböző adatokat, például fényképeket elszeparálja a rendszer, így az adott alkalmazás csak ahhoz a fájlhoz fér hozzá, amire engedélyt ad a felhasználó.

A Xiaomi úgy véli, hogy Kína első 1000 weboldalának 53%-a hozzáfér a személyes adatokhoz (nem is tudom, honnan a feltételezés). Ennek megakadályozása érdekében a beépített biztonsági alkalmazást használja, hogy az ilyen oldalak személyes adatokhoz, a Mi Böngészőn keresztül ne férjenek hozzá.

Ami az európai felhasználókat olyannyira nem érinti, hogy a MIUI 12.5-ben a Xiaomi alkalmazásboltjában ezentúl egy szigorúbb adatvédelmi intézkedés lesz érvényben, ezzel megakadályozva az adatlopást az onnan letöltött alkalmazásokon keresztül.

 

MIUI Jegyzetek

A Xiaomi megújította a jegyzetelős alkalmazását is, a felhasználók ezentúl hozzáadhatnak gyorsjegyzeteket, illetve gondolattérképet is készíthetnek. Ezutóbbi amúgy egy kifejezetten jó ötlet! Mint minden jegyzetelős appban, itt is lehet rajzolni, és ezentúl 4 féle “ecsetet” is kapunk a skiccekez. Ezentúl megjelentek újabb betűtípusok is a jegyzeteléshez.

 

MIUI+

Ez lényegében az, amiért többek között az iOS és MacOS felhasználók olyannyira szeretik az ökoszisztémájukat, amikor a mobil és a számítógép szépen összedolgozik. Valami ilyesmi fog megvalósulni egy MIUI 12.5-ös mobileszköz és egy Windows 10-es számítógép között. A mobilra érkezett különböző értesítések, többek között a hívás és SMS értesítések is megérkeznek a számítógépre, meg lehet nyitni mobilappokat számítógépről. Elérhető a másolás telefon és számítógép között, megtekinthetőek a telefonon készült képernyőképek, illetve meg lehet nézni a mobilon megnyitott weblapokat is.

A Xiaomi tovább azt ígéri, hogy a fájlkezelő és a jegyzetek teljesértékű számítógépes klienst kap, aminek segítségével hozzá lehet majd férni a telefonon tárolt fájlokhoz és jegyzetekhez számítógépen keresztül. Ennek a legfőbb lényege a mobilitás. Valaki elkezd dolgozni egy dokumentumon mobilon, majd hazaérkezvén gépen folytatja tovább, vagy emailen keresztül kap egy telefonszámot, amit gyorsan átdob a mobiljára és már hívja is.

 

Támogatott eszközök

Jelenleg azt lehet tudni, hogy mely telefonok vesznek részt a MIUI 12.5 zárt béta programjában. Ez azt jelenti, hogy ezek a telefonok biztosan kapnak, azonban, ha nincs rajta a telefonod a listán, még nem biztos, hogy nem kap, sőt, a lista biztos, hogy tágasabb, mert összesen 21 készülék szerepel rajta. Szerintem, amelyik készülék kapott MIUI 12-t, az 12.5-öt is fog kapni, de ez csak az én gondolatom, semmilyen forrás által nincs megerősítve.

Íme tehát a lista:

 • Xiaomi Mi 10
 • Xiaomi Mi 10 Pro
 • Xiaomi Mi 10 Ultra
 • Xiaomi Mi 10 Youth Edition
 • Redmi K30
 • Redmi K30 5G
 • Redmi K30 Pro 5G
 • Redmi K30i 5G
 • Redmi K30S Ultra
 • Redmi K30 Ultra
 • Xiaomi Mi 9
 • Xiaomi Mi 9 SE
 • Xiaomi Mi CC9e
 • Xiaomi Mi CC9 Pro
 • Redmi K20
 • Redmi K20 Pro
 • Redmi 10X 5G
 • Redmi 10X Pro 5G
 • Redmi Note 9 5G
 • Redmi Note 7
 • Redmi Note 7 Pro

 

Megjelenés

A Xiaomi a zárt bétát még a mai nap (december 28-án) kiadja OTA frissítésben, a nyílt bétára 2021 január közepéig kell várni. A végleges verzió megjelenési dátumát nem tippelem meg, úgy is jönni fog pletyka. 😀

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek