KezdőlapHírekÍgy válassz valódi vezeték nélküli fülhallgatót

Így válassz valódi vezeték nélküli fülhallgatót

A technológiai univerzumot az állandó innovációra való törekvés tágítja lassan másfél évszázada. E folyamat részeként termékcsaládok tűnnek elő egymás után, amelyek közül néhány megmarad, de a legtöbb elbukik idővel. Az utóbbi egy évtized egyik legnagyobb sikersztorija a vezeték nélküli fülhallgatóké, e modellek jöttek, láttak és győztek, és gyakorlatilag ugyanazon a szinten vannak, mint régen az MP3 lejátszók vagy mostanában a Bluetooth hangsugárzók: Boldog-boldogtalan fejleszt és gyárt ilyen jellegű termékeket, a kínálat pedig egyszerűen gigantikus.

Természetesen a Xiaomi kínálatában is megtalálhatóak-e készülékek, mostani cikkünkben pedig azt járjuk körbe, hogy mit kell tudni ezekről a masinákról, milyen fajtái léteznek, és mire kell figyelni egy-egy vásárlási döntés meghozatala során. 

Valódi vezeték nélküli fülhallgatók

Korábban is léteztek már Bluetooth technológiát alkalmazó fülhallgatók, azonban ezeknél a vezeték kötötte össze a két hangszórókamrát. Az úgynevezett valódi vezeték nélküli fülhallgatóknál viszont teljesen száműzték a kábelt. Ez tehát azt jelenti, hogy maga  a termék két, egymástól totálisan elszeparált, fülbe dugható, jobb és bal oldali készülékházból áll.

Sportolás közben is könnyebbség, ha nem lobog a két fülünk közt egy összekötő vezeték.

Ez a fajta kialakítás pedig elképesztően komfortos használatot biztosít, hiszen nem kell vacakolni a madzaggal, elég csak ezeket a kis komponenseket bedugni a fülbe. A legtöbb ilyen termék mellé jár már egy külön, kisméretű, könnyen hordozható tok, amely egyrészt a hordozásra szolgál másrészt pedig a töltés is ezen keresztül történik, hiszen a működtetéshez energiára van szükség. E tokok a Xiaomi modellek esetében rendelkeznek akkumulátorral is, azaz akkor is képesek energiával ellátni a fülhallgatókat, ha nincs a közelben hálózati áramforrás. 

Dizájn

Alapvetően két iskola létezik e termékcsaládban. Az egyikbe tartoznak a kavicsszerű, bumfordi, nagyjából gömb alakú készülékházra épülő berendezések. A másikba pedig a hosszúkásabb, karcsúbb, fül alá is lelógó darabok.

valódi vezeték nélküli fülhallgató

A jelek szerint ez utóbbiakat jobban kedvelik a vásárlók, hiszen ilyenből sokkal több van, nagyobb a választék. 

Kezelés

A jobb modellek kétféleképpen is vezérelhetőek. Egyrészt a készülékház babrálásával alapfunkciók elérhetőek, például módosítható a hangerő. De a lehetőségek maximális kihasználásához szükség van egy telefonra vagy tabletre telepíthető applikációra. Ennek révén már változtathatóak a hangszínbeállítások, megtekinthető az akkumulátor töltöttségi szintje vagy a számok léptetése is megoldott, hogy csak néhány fontos példát említsünk. 

A Xiaomi termékek esetében ez az alkalmazás természetesen tud magyarul is, és az egyes funkciók használatát különféle ábrák is segítik, amelyek nagy segítséget nyújthatnak azoknak, akik általában idegenül mozognak a technológiai eszközök univerzumában. 

Automata kikapcsolás

Érdemes olyan terméket választani, amely automatikusan üzemen kívül helyezi magát, ha kiveszik a fülből. A Xiaomi Mi True Wireless Earphones 2  esetében ehhez például egy optikai szenzort használnak. Mindez nagyon fontos lehet az energiahatékonyság szempontjából, ami e termékcsalád esetében kiemelt jelentőséggel bír

Akkumulátor

Az ilyen valódi vezeték nélküli fülesek készülékháza olyan pici, hogy egyszerűen fizikailag nincs elég hely egy nagy kapacitású telep alkalmazására. Ezért ellentétben mondjuk a nagy BT fejhallgatókkal, amelyeknél az üzemidő elérheti a 30 órát is, itt be kell érni általában 4-6 órával egyetlen töltési ciklust követően. A már említett akkumulátoros tokkal egyébként akár 20 óráig is ki lehet húzni anélkül, hogy egy konnektor közelébe kerülne a felhasználó. 

Mikrofon

A legtöbb ebbe a termékcsaládba tartozó készülék rendelkezik integrált mikrofonnal, és mindenkinek azt javasoljuk, hogy ilyen eszköz mellett tegye le a voksát. Ennek köszönhetően ugyanis headsetként is bevethető, azaz hívások lebonyolítására is alkalmas, vagy a játék közbeni szóbeli kommunikációt is lehetővé teszi. A Xiaomi modellek esetében ikermikrofonos rendszert alkalmaznak környezeti zajszűréssel kiegészítve, aminek köszönhetően még akkor is tiszta marad a hang, ha egyébként nem ideálisak a beszélgetéshez a külső körülmények. 

Hangminőség

Ez persze ízlés dolga, úgyhogy inkább csak annyit mondanánk, hogy érdemes márkás terméket választani, mert ott hanghibákkal biztosan nem fog találkozni a felhasználó. A filléres, noname modellek esetében ez azért bőven benne van a pakliban, sajnos. 

Ár

E téren óriási eltérések fedezhetőek fel, de mindenesetre az tény, hogy kis szerencsével már nagyjából 10-15 000 forintos összegért is lehet remek eszközökhöz hozzájutni. 

Még több információ az ilyen valódi vezeték nélküli fülhallgatókról a Xiaomishop oldalán.

- Hirdetés -
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek

spot_img