- Hirdetés -
()

Manapság az okostelefon nélkülözhetetlen életünkben. A hordozható PowerBankok valódi “életmentővé” váltak, ám a megfelelő kiválasztása nem egyszerű. Mind formára, mind kapacitásra tucatnyi közül választhatunk. Honnan tudhatná egy átlag user, hogy a sok színes – esetenként noname – PowerBank ugyanolyan jól szolgál pár ezresért, mint a drágább (márkásabb) verziók.

Ha épp vásárlás előtt állsz, segítünk, hogy a legjobbat választhasd.

1. A PowerBank-ok kapacitása:

A PowerBankok kapacitása milliamperben (mA), vagy milliamperórában (mAh) mért teljesítmény.
A kapacitás értéke a termékek neveiben az esetek >99%-ban, 5V-os feszültség (USB-kimenet szabvány szerinti feszültség értéke) mellett kerül megadásra.
A PowerBankok – csakúgy mint a telefonok, lítium-ion alapú akkumulátorokat használnak (jellemzően 18650-as cellák vagy LiPo). Ezen akksik névleges feszültsége kb. 3,6-3,7V.

A cellafeszültség az elektronika által a szabvány szerint előírt 5V-ra lesz felkonvertálva, ezen a feszültségen állapítható meg (egyszerű arányosítással) a valós (vagyis a leadható) kapacitásmennyiség. A folyamat során energia, hő és egyéb veszteségekkel is kalkulálni kell (5-15%).
Így fordulhat elő, hogy egy 10.000 mAh-ás Xiaomi PowerBank, mint az fel is van rajta tüntetve, valójában csak kb. 6200 mAh-t tud leadni. Így például egy Redmi Note 4 csak egyszer tölthető fel róla teljes egészében…
Egy picit hasonló a helyzet tehát, mint merevlemezek névleges kapacitásánál.2. Bemenet és kimenet fogalma:

A mai áramhálózatok annyira fejlettek, hogy a bemeneti feszültséggel nem kell törődnünk. Mind 230V, mint pedig 110V használható a töltéshez. Mindig ellenőrizzük a bemeneti és kimeneti specifikációkat, és hogy milyen eszközök kompatibilisek a tápegységgel. A Xiaomi PowerBankok kompatibilisek az 5V / 2A, 9V / 2A és 12V / 1.5A típusokkal. Ehhez a megfelelő töltőfej is szükséges. A bankokat ellátták különböző védelmi megoldásokkal, melyek megakadályozzák a be-, és kimenti túlfeszültséget. Így nem fordulhat elő, hogy egy eredeti Xiaomi PowerBank a rádugott erősebb töltőfej miatt tönkremenjen, illetve a bank a telefonokban sem okozhat kárt. A gyors töltés (QuickCharge) funkciót feltüntetik a csomagoláson. Ha a bank, és a rádugott telefon is támogatja ezt a technológiát, a töltési idő rövidebb lesz.

3. A portok számának ellenőrzése, és a kábel:

A hordozható eszközök számától függően válasszunk egy. vagy két csatlakozóval ellátott PowerBankot. A nagyobb kapacitású telepek általában már 2 kimenettel rendelkeznek, megkönnyítve két eszköz párhuzamos feltöltését. Például a 20.000 mAh-es Xiaomi PowerBank is 2 porttal rendelkezik, amelyeken keresztül egyszerre két készüléket tölthet fel. Itt a kimeneti teljesítmény is eltérő lehet. Találkozhatunk olyan megoldásokkal, ahol az egyik csak 1A-t tud leadni, míg a másik már 2-2.1A töltésre is képes. Ebben az esetben a 2A töltésre képes eszközünk gyorsabban feltölthető.

4. Ár és tartósság:

Ha a tökéletes PoweBankot keresed, amely megfelel igényeidnek, akkor ne csak a képeket nézd. Ez nem egy szép alma, ne a külcsín alapján válasszunk!
Nézd meg a specifikációkat. Nem árt, ha az elektronika tudását (pl. zárlat elleni védelem), és az akkucellák gyártóját is feltüntetik. Ha elég egy kimenet, és fontos a kicsi súly (kis fizikai méret), akkor válaszd a kisebbet (pl. 5000 mAh). Tudnod kell azt is, hogy egy 2600 mAh kapacitású bank esetén többnyire egy darab visszajelző LED található. Miért lényeges ez? A Xiaomi PowerBankon 4 db fehér LED-et találsz, melyek 25%-os egységekben tájékoztatnak a cellák töltöttségi szintjéről. Azaz egy LED világítása esetén 25%, kettőnél 50, háromnál 75%-os a töltöttség.
Néha hasznos egy kis többlet költség, hogy minél tartósabb legyen a választott külső akku. Nem mindig az olcsóbb ugyanolyan tartós, mint egy 20%-kal drágább ugyanolyan teljesítményű. Több neves márka van a piacon, ezeknél a minőség általában garantált. Sok kisebb név is minőségi akkucellákat használ, viszont a burkolat minősége gyengébb. Sosem szabad teljesen lemeríteni sem a telefonok akkuját, sem pedig a külső PowerBankot. Optimális esetben 3-5 évig is kiszolgálnak, még napi szintű használat mellett is.

5. Burkolat és anyag:

Mindenki tartós és kompakt megoldást keres. A hosszú élettartamhoz hozzájárul a felhasznált anyagok minősége is. A könnyű modulok tartósabbak a hordozhatóbbak. Ami a tartósságot illeti, az anyag keménysége fontos. A robusztus burkolat megakadályozza a sérüléseket véletlenszerű leesések esetén. A legtöbb sérülés a napi tevékenységektől származik. A rendszeres esések miatt a belső elektronika sérülhet, a töltés ezért ingadozhat, vagy teljesen meg is szűnhet. Ha a külső anyag ellenáll, a belső elemek is védettek maradhatnak. Egy vékony műanyag burkolat egy testesebb akkucella súlyát nem képes megtartani egy leejtés esetén. A rögzítések ilyenkor elszakadhatnak, törhetnek. Tehát műanyag burkolat esetén fontos az anyag vastagsága, és a belső konstrukció is. Érdemes megemlíteni, hogy a Xiaomi Power Bank-ok gyönyörűen texturált alumínium felületűek, és egyetlen darab alumíniumból készülnek. Mindegyik házat nagy precizitású CNC digitális vágással alakítják végső formájukra. A gondos tervezésnek köszönhetően rendkívül ellenállóak. Mint minden amumínium burkolat, a PowerBanknál használt is karcolható, ezért ajánlott hozzá gyári szilikontok, vagy külön puha tok, hogy az esztétikum évekig megmaradjon.

A túl olcsó ajánlatoknak nem érdemes bedőlni, mert a kínaiak a Xiaomi külső akkukat is előszeretettel hamisítják. Érdemes megbízható eladótól vásárolni.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -