Pintér Sándor nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes 2019. november 21-i hivatalos válasza alapján változhat a KRESZ az elektromos rollerek használatáról a jövőben. Bár a KRESZ még nem tartalmazza, csupán idő kérdése, hogy a jövőben Magyarországon segédmotoros kerékpárnak minősüljön minden elektromos roller, beleértve a Xiaomi Mi M365, és Mi M365 Pro modelleket is.

Xiaomi elektromos rollerek

Az elektromos rollerek szabályozásának háttere

Hónapok óta húzódik már az elektromos rollerek szabályozása Magyarországon és Európa több országában is. Az elmúlt évekbe gombamód szaporodó e-rollerek egyre nagyobb problémát okoznak a nagyvárosokban a gyalogosoknak, és a közlekedésben résztvevő autósoknak is. Az eddigi szabályozatlan használatot eddig csak kerületekből, és közterületekről való kitiltással szabályozták. A november 21-én kiadott nyilatkozatból kiderül: nincs besorolva az elektromos roller, ezért a KRESZ újabb módosításáig segédmotorként, sisakban, jogosítvánnyal vezethető és nem mehet járdán.

Xiaomi e-roller

Ma reggel tette közzé a Parlament Pintér Sándor válaszát a “Miért segédmotor kerékpár az elektromos roller? Avagy a rendőrség szándékosan akar baleseteket okozni elektromos rollerekkel az utakon?” kérdésre.

A hivatalos választ, melyet a Parlament oldalára töltöttek fel itt találjátok PDF formátumban.

Segédmotorként kell kezelni az e-rollert?

Rövid, velős, egyértelmű válasz érkezett, mely nemes egyszerűséggel felhatalmazza a rendőrséget, hogy számon kérje az E-jelű sisakot a rollerek vezetőin, ám ez csak a kezdet. A legfontosabb változás, hogy a fejvédő mellett előírja:

– a kötelező biztosítást, hogy ütközéskor legyen aki fedezi a vétlen fél kárát,

– a vezetői engedélyt, hogy ne mehessenek közúton jogsi nélküli, KRESZ-t sosem tanult tinik,

– hogy tilos járdán közlekedni velük, hiszen az önerőből mozgó jármű semmiképpen nem lehet gyalogos,

– hogy 45 km/órával mehet közúton, mint minden más segédmotor.

Az utasítás lényege, hogy „a Rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni”, azaz minden rollerestől megkövetelheti a robogókon, segédmotoron kötelező felszereléseket, mint a sisak, emellett kötelező biztosítás és jogsi kell a vezetésükhöz.

A szabályozásra szükség volt, mert az e-járgányokkal több halálos, és anyagi kárral járó közlekedési baleset is történt, főleg az elmúlt fél év során. A e-roller kölcsönzőknek tehát fel kell készülniük a szabályozásra, és várhatóan  a kereskedőknek is fel kell hívniuk a figyelmet vásárlás előtt a megváltozott használati körülményekre. Utóbbiról egyelőre hivatalos rendelkezést nem találtunk.

Fontos megjegyeznem, hogy a nyilatkozat egy jogértelmezés, fontos a “külön rendelkezés hiányában” kifejezés. Tehát a rendőrség ezek alapján már eljárhat, hiába nem  tartalmazza a KRESZ. A kötelező biztosítást ugyan még nem kérhetik számon (alvázszám sincs ugye a Xiaomi rollereken), de a kerékpárút használatot, valamint a bukósisakot már figyelhetik.

Mi a véleményetek? Szerintetek szükséges volt a szabályozás eme drasztikus formája?

Forrás: hegylakok.hu; parlament.hu
Fotók: mi.com; xiaomishop.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ