Pintér Sándor nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes 2019. november 21-i hivatalos válasza alapján változhat a KRESZ az elektromos rollerek használatáról a jövőben. Bár a KRESZ még nem tartalmazza, csupán idő kérdése, hogy a jövőben Magyarországon segédmotoros kerékpárnak minősüljön minden elektromos roller, beleértve a Xiaomi Mi M365, és Mi M365 Pro modelleket is.

Hónapok óta húzódik már az elektromos rollerek szabályozása Magyarországon és Európa több országában is. Az elmúlt évekbe gombamód szaporodó e-rollerek egyre nagyobb problémát okoznak a nagyvárosokban a gyalogosoknak, és a közlekedésben résztvevő autósoknak is. Az eddigi szabályozatlan használatot eddig csak kerületekből, és közterületekről való kitiltással szabályozták. A november 21-én kiadott nyilatkozatból kiderül: nincs besorolva az elektromos roller, ezért a KRESZ újabb módosításáig segédmotorként, sisakban, jogosítvánnyal vezethető és nem mehet járdán.

Ma reggel tette közzé a Parlament Pintér Sándor válaszát a “Miért segédmotor kerékpár az elektromos roller? Avagy a rendőrség szándékosan akar baleseteket okozni elektromos rollerekkel az utakon?” kérdésre.

A hivatalos választ, melyet a Parlament oldalára töltöttek fel itt találjátok PDF formátumban.

Segédmotorként kell kezelni az e-rollert?

Rövid, velős, egyértelmű válasz érkezett, mely nemes egyszerűséggel felhatalmazza a rendőrséget, hogy számon kérje az E-jelű sisakot a rollerek vezetőin, ám ez csak a kezdet. A legfontosabb változás, hogy a fejvédő mellett előírja:

– a kötelező biztosítást, hogy ütközéskor legyen aki fedezi a vétlen fél kárát,

– a vezetői engedélyt, hogy ne mehessenek közúton jogsi nélküli, KRESZ-t sosem tanult tinik,

– hogy tilos járdán közlekedni velük, hiszen az önerőből mozgó jármű semmiképpen nem lehet gyalogos,

– hogy 45 km/órával mehet közúton, mint minden más segédmotor.

Az utasítás lényege, hogy „a Rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni”, azaz minden rollerestől megkövetelheti a robogókon, segédmotoron kötelező felszereléseket, mint a sisak, emellett kötelező biztosítás és jogsi kell a vezetésükhöz.

A szabályozásra szükség volt, mert az e-járgányokkal több halálos, és anyagi kárral járó közlekedési baleset is történt, főleg az elmúlt fél év során. A e-roller kölcsönzőknek tehát fel kell készülniük a szabályozásra, és várhatóan  a kereskedőknek is fel kell hívniuk a figyelmet vásárlás előtt a megváltozott használati körülményekre. Utóbbiról egyelőre hivatalos rendelkezést nem találtunk.

Fontos megjegyeznem, hogy a nyilatkozat egy jogértelmezés, fontos a “külön rendelkezés hiányában” kifejezés. Tehát a rendőrség ezek alapján már eljárhat, hiába nem  tartalmazza a KRESZ. A kötelező biztosítást ugyan még nem kérhetik számon (alvázszám sincs ugye a Xiaomi rollereken), de a kerékpárút használatot, valamint a bukósisakot már figyelhetik.

Mi a véleményetek? Szerintetek szükséges volt a szabályozás eme drasztikus formája?

Forrás: hegylakok.hu; parlament.hu
Fotók: mi.com; xiaomishop.hu

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ