A Reddit-felhasználók legnagyobb megdöbbenésére Csernobil elhagyatott szellemvárosában, Pripjatyban is működik a Google Térkép utcaképes szolgáltatása. 

Nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó alkalom, hogy egy internetező különös vagy épp ijesztő dologra bukkan a Google Térképen. Ahogy az lenni szokott, a legújabb felfedezés kapcsán is a Redditen indult el beszélgetés, miután az egyik posztoló szóvá tette, hogy Csernobilban is működik a Google Térkép utcaképes nézete – írja a brit Daily Star.

Az eset kapcsán több fórumozó is megjegyezte, fogalma sem volt arról, hogy a szellemváros is rajta van a Google Térképen. Mások viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a Csernobil városától 16 km-re északra fekvő Pripjaty az elmúlt években egyfajta látványosság lett a katasztrófaturisták körében, épp ezért nem olyan meglepő, hogy a techóriás autói is eljutottak a hátborzongató helyszínre.

google térkép csernobil
(Fotó: Google Térkép)

A Csernobili atomerőmű-baleset 1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. A világ egyik legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófáját követően nagy mennyiségű radioaktív anyag került a levegőbe, melynek következtében az erőmű 30 kilométeres körzetében a teljes lakosságot kitelepítették, köztük Pripjaty város lakóit is.

A csernobili baleset közvetlen áldozatainak száma 31 fő, a sugárszennyezés következtében elhunytak számát azonban megbecsülni is nehéz, még a legelfogulatlanabb kutatások is nagyságrendekkel eltérő számokat eredményeznek.