A Google Magyarországon is elérhetővé tette biciklis útvonal-tervezőjét, amely egyebek mellett az útvonal meredekségéről is tájékoztatja a felhasználót. 

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója még október elején jelentette be, hogy jövő évig folyamatosan új funkciókkal készül a cég, melyekkel a környezetbarát életmódot szeretnék támogatni. Ennek részeként a Google Térkép is változásokon megy keresztül, többek között érkezik a lite navigáció névre keresztelt új funkció, amely a két keréken közlekedők számára teszi egyszerűbbé a közlekedést.

Ugyan kerékpáros navigációt már eddig is kínált a Google, az új fejlesztés kifejezetten a kerékpárosok igényeire lett szabva, tehát például olyan extra információkat is tartalmaz, mint az útszakasz meredeksége. Ennek fényében senkit nem ér majd meglepetésként, ha emelkedőnek felfelé kell tekerni.

Jó hír, hogy a hasznos funkció immár itthon is elérhetővé vált, mindössze annyit kell csak tennünk, hogy kiválasztjuk a kerékpár ikont a Google Térkép útvonaltervezőjében. A környező országok közül egyedül Ausztriában működik ez a funkció.

google biciklis

A biciklisek mellett az autósokra is gondolt a Google: az Egyesült Államokban októbertől, Európában pedig 2022-től elérhető szolgáltatás nemcsak a legrövidebb útvonalat kínálja fel, hanem azt is, amelyik a legkevesebb üzemanyag elégetésével jár. Ennek kiszámításához mesterséges intelligenciát vet be a cég, amely a legzöldebb útvonal felajánlásakor figyelembe veszi többek között a forgalmat, az út meredekségét és a domborzatot is.