„Gondolatolvasó” agyi implantátum segítségével sikerült az izomsorvadással járó amiotrófiás laterálszklerózisban szenvedő férfinak üzennie a Twitteren.  

Csupán a gondolatával tweetelt a 62 éves ausztrál férfi: egyetlen betű leütésével írt posztot Philip O’Keefe, akinek 2020-ban a Stentrode nevű, apró elektródákból álló agyi implantátumot ültették be. A Stentrode technológiát arra tervezték, hogy a magatehetetlen betegek vezeték nélkül, csupán a gondolataikkal vezérelhessék a digitális eszközöket.

 „Helló, világ! Rövid tweet. Monumentális előrelépés” – írta, azaz gondolta Philip, akinek üzenete a Thomas Oxley, a Stentrode-ot fejlesztő Synchron cég vezetőjének oldalán jelent meg.

 „Nincs szükség gépelésre vagy hangvezérlésre. Ezt a tweetet a gondolataimmal hoztam létre” – jött az újabb üzenet a mozgásképtelen férfitól.

„Már amikor először hallottam erről a technológiáról, akkor tudtam, hogy mekkora szabadságot jelenthet ez a számomra. A rendszer döbbenetes, olyan, mint megtanulni biciklizni – gyakorlást igényel, de ha már tekersz, egyszer csak természetessé válik a dolog” – mondta O’Keefe. „Most csak arra tudok gondolni, hogy a számítógépen hova akarok kattintani, hogy végre e-mailt írhatok, bankolhatok, vásárolhatok, és üzenetet küldhetek a világnak a Twitteren keresztül.”

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezére is kísérletezik ehhez hasonlóval: az általa alapított agyi implantátumokat fejlesztő vállalat, a Neuralink áprilisban tett közzé egy videót, amelyen egy majom a gondolataival pongozik, nemrégiben pedig arról számolt be az alapító, hogy reményeik szerint már 2022-ben beültethetik az első agyi chipet az emberekbe.