Három űrben töltött nap után sikeresen visszatértek a SpaceX űrturistái, akik szeptember 16-án, magyar idő szerint hajnal 2-kor a Crew Dragon nevű űrkapszulával elindultak a világűrbe. 

Az űrhajó szeptember 19-én, magyar idő szerint 1 óra 6 perckor leszállt az Atlanti-óceán vizére, sikeresen befejezve ezzel azt a missziót, amelyet Inspiration4-nek kereszteltek el. Jelentős előrelépés ez a SpaceX számára, ugyanis a Crew Dragon volt az első olyan jármű a világon, amely csakis civileket szállított az űrbe.

A landolást követően a tengerből egy hajóra emelték az űrkapszulát, amelyből a közvetítés tanúsága szerint vidáman szállt ki a négy amatőr űrhajós: Jared Isaacman 38 éves amerikai milliárdos, Hayley Arceneaux 29 éves orvosasszisztens, Dr. Sian Proctor 51 éves főiskolai tanár és Christopher Sembroski 41 éves szoftvermérnök. Visszatéréskor az űrhajó külső felülete megperzselődött a súrlódási hőmérséklet következtében, de ezt leszámítva a leszállás tökéletesen, hiba nélkül zajlott.

A történelmi léptékű missziót Jared Isaacman (a képen balról a harmadik) finanszírozta, aki felvásárolta a háromnapos űrutazásra szóló jegyeket, majd szétosztotta azok között, akik a legtöbb pénzt ajánlották a StJude Children’s Kutatókórház javára.

spacex űrturistái visszatértek
A négy űrturista Fotó: Space

Az Inspiration4 azért is bír különösen nagy jelentőséggel, mert megnyithatja az utat az űrturizmus és a kereskedelmi űrjáratok irányába, így a közeljövőben az űrturizmus technológiailag is elérhetővé válhat a civilek számára.