Az internetes kereső a címlapján lévő logóban Georges-Pierre Seurat francia festő születésének 162. évfordulójáról emlékezik meg. 

Aki gyakran felkeresi a Google főoldalát, azt nem éri meglepetésként, ha a jól megszokott logó helyett valamilyen különleges emblémát (doodle) talál. A szellemes alkalmi logók általában ünnepek és jeles események alkalmával költöznek a böngésző nyitóoldalára, ám nem ritka, hogy híres személyek, köztük írók, zenészek és festők is megihletik a Google alkotómestereit.

A mai napon az egyik leghíresebb francia festő, Georges-Pierre Seurat előtt tiszteleg a keresőóriás, akit a 19. századi modern művészet reformalakjaként és a neoimpresszionizmus kiemelkedő alkotójaként tartanak számon. Seurat 1859. december 2-án, Párizsban született, és tragikusan rövid élete során új esztétikai szemléletet honosított meg, a pointillizmust.

georges seurat
George Seurat francia festő

Seurat művészetét a színes mozaikszerű megoldások jellemezték, ő maga pedig úgy viszonyult a festészethez, mintha csak valamilyen tudományos kérdést, például egy matematikai egyenleteket oldana meg. Leghíresebb alkotásának a Vasárnap délután Grande Jatte szigetén című festményt tekintik, amelyet 1886. májusában mutattak be Párizsban, és amelyet a pointillizmus fő műveként tartanak számon.

georges seurat
Vasárnap délután Grande Jatte szigetén (Un dimanche après-midi à l’île de la Grande Jatte)

A pointillizmus arról kapta nevét, hogy képviselői a képet apró, pontszerű (franciául: point) ecsetvonásokból alkotják meg, és a festmény egésze csupán a néző szemében, egészen pontosan az agyában áll össze kompozícióvá.