A széles körben terjedő, FluBot néven ismert kártevő ismét megjelent Magyarországon, csomagküldő üzenetek helyett ezúttal hamis biztonsági frissítésként igyekszik lépre csalni áldozatait.  

A FluBot nevű malware 2020-ban, Spanyolországban bukkant fel először, majd 2021 márciusában Japánban és több európai országban, köztük Magyarországon is megjelent. A csalók csomagküldő sms formájában a címzettet egy csomagküldemény érkezésére emlékeztették, és arra kérték, töltse le az adott szállítmányozó cég alkalmazását, hogy nyomon tudja követni a küldeményt. Ezt követően a csomagküldő-szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal töltődött be, ahonnan a veszélyes, kártevőt tartalmazó alkalmazás letöltésére nyílt lehetőség.

Néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki a kártevő ismételt megjelenése kapcsán. Az új-zélandi CERT kutatói szúrták ki a hamis biztonsági értesítéseket, amely arról tájékoztat, hogy az Android rendszer a kártékony FluBot nevű vírussal fertőződött, majd arra próbálja rábírni az illetőt, hogy telepítse az ismeretlen forrásból származó alkalmazást, hogy a biztonsági frissítés sikeresen települjön.

A kiberbűnözők által terjesztetett FluBot főként pénzügyi szolgáltatások, banki adatok megszerzésére szolgál. A svájci PRODAFT biztonsági cég szakértői szerint 2021 márciusáig mintegy hatvanezer készüléket fertőzött meg az androidos kártevő, és nem kevesebb, mint 11 millió telefonszámot sikerült ellopni a segítségével.