Az idei tanév a járványügyi védekezéstől eltekintve más újdonságot is hozott: megérkezett a Filc Napló újratervezett, modernizált változata.

Két éve lett kötelező a Kréta, a papír alapú ellenőrző kiváltására hivatott rendszer. Története bizonyára sok diák, szülő, pedagógus számára ismerős. Indulása óta vannak problémák, melyek időről időre javításra kerülnek ugyan, de épp emiatt a felhasználói élmény, és benyomás róla, enyhén szóval nem az igazi.

Hogy hogyan készült ez, miből, és milyen lett az eredmény, most inkább nem részletezném, nézzük inkább a száraz tényeket: Egy 18 éves diák sokkal jobb kliensalkalmazást fejlesztett, ingyen és bérmentve, melynek a forráskódja elérhető volt a GitHubon, azaz egy open source megoldásról beszéltünk.

Bizony, kell a múltidő sajnos, ugyanis az akkoriban e-Szivacs néven futó appot – rengeteg módon próbákozva – ellehetetlenítették.

Szégyen is volt tán, meg nyűg is, főleg, hogy igencsak felkapottá vált az applikáció, nem is véletlenül. Sokkal jobb volt, mint a Kréta saját kliense, ráadásul stabilabb is, modernebb külsővel, több funkcióval. Volt.

A Szivacsnak kampó. Mi történt ezután?

Aztán – révén, hogy open source, – készült egy fork, Filc Napló néven. A Szivacsot foltozgatva a csapat kitartott mellette az elmúlt tanév végéig, amikor is elhatározták: kell valami új, valami modernebb, valami jobb. Ez lett a Filc Napló 2.0, illetve lesz, ugyanis jelenleg is fejlesztés alatt áll.

Az új verzió már mindenki számára elérhető a Play Áruházból, ezen a linken keresztül.

Mivel nagyjából három év teszetoszaság után a Kréta fejlesztői összeszedték magukat, és készítettek egy jóval használhatóbb, jelenleg fejlesztés alatt álló, de már kipróbálható applikációt, így a Filc célja is megváltozott: mindamellett, hogy a Kréta alapfunkciókat is tudja, ahogy a fejlesztők fogalmaznak:

“Idővel szeretnénk az appot egy teljes értékű iskolai asszisztenssé tenni, ami segít beosztani az időtöket, és hasznos tanácsokkal lát el”

Tehát egy pöpec app lesz ez idővel, a tanév során, mely,  – és ez nagyon fontos – transzparens, átlátható, nem lop adatokat, és Ti is tehettek javaslatokat, mire lenne szükségetek.

Ráadásul hamarosan érkezik egy gyengébb eszközökre optimalizált, Filc Lite app is.

Ha hiányzik a Szivacs Napló, vagy felkeltette az érdeklődéseteket, mind szülőként, mind diákként, vessetek rá egy pillantást erre. Megéri kipróbálni.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ