A Xiaomi 2018 nyarán létrehozta a Pocophone-t, mint független Indiai al márkát. A POCO modellcsalád eddig egyetlen taggal büszkélkedhetett, mely a rendkívül korrekt árazásával hívta fel magára a figyelmet, és vált népszerű okostelefonná hazánkban is. Az F1 Snapdragon 845-ös zászlóshajó processzort, 4000mAh kapacitású akkut, 6GB RAM-ot, háttértár bővítés opciót, 3.5mm-es jack csatlakozó, és egy Mi 8 méretű, 6.21″ notch-os kijelzőt kapott FHD+ felbontással, de már IPS panellel.

A Poco F1 egyértelműen olyan fiatal generációnak készült, ahol a játékok miatt igény van a megfelelő teljesítményre, de mindezt nem méregdrága árcédulával. Az erős processzor, a folyamatos stabil működés, és vélhetően a műanyag hátlap miatt dedikált folyadékhűtést is kapott. Ez egy pasztás tasakot jelent a processzor fölött, ami nem épp egy Black Shark megoldás, de pont annyira hatékony, amennyire kell. Természetesen az olcsósítás kompromisszumokkal járt, aminek legjobban a hátsó kamera-egység esett áldozatul, a képminőség csupán középszintű. De a gyártó jól sakkozott, összességében egy korrekt készüléket sikerült megalkotniuk. Azonban szoftveresen is történtek komoly fejlesztések, a saját Poco Launcher igen hamar sikeres lett, és a Play áruházból is elérhető. a Kicsit MIUI, kicsit Android One hibrid egyéb UI megoldásokat is felhasznált, az összkép pedig lendületes, fiatalos, szerethető.

A gyártó idén a modellváltást (Poco F2) megelőzheti egy még kedvezőbb árú öcskössel, ami a Geekbench adatbázisa alapján egy másfél éves processzort, a Snapdragon 660-at kaphatja meg. Igen, 2019-re ez lett az új SD625, de annál jóval erősebb, és korszerűbb kivitelben. A Xiaomi először a Mi Note 3-ban kezdte el használni. ami akkor az SD820 nyomában loholt. Később ezt a processzor kapta az Mi 6X, Mi A2, Mi 8 Lite, Redmi Note 7 is. Bőségesen elegendő mindenre, amit másfél éve a felső közép, manapság pedig a középkategóriában elvárhatunk.

Ugyanakkor a táblázatban 1,61GHz-es órajel szerepel, szemben a Redmi Note 7 / Mi 8 Lite-ban használt 1,8GHz helyett. Tehát ez az alap SD660 lesz, és nem a fejlesztett, emelt órajelű.


Viszont ahogy azt a táblázat pontszámain láthatjuk, az SD660 ellenére a teljesítmény elmarad olyan gyártók modelljeitől, akik ugyanezt az SoC-t használják. Ha csak a Xiaomi modellekkel vetjük össze, a pontszám közelebb áll a Redmi Note 5 Snapdragon 636-os értékeihez. Valószínűleg az optimalizáció még zajlik, és hamarosan kiderülhetnek további részletek. Kijelző méretben csökkenés nem várható, a mai trendeknek megfelelően vízcsepp notch-os teljes kijelző, és a kedvezőbb ár érdekében színes műanyag hátlap használata sejthető.
Én első körben – az eddigi adatok alapján – egy jó 10.000 Ft-tal kedvezőbb, kb. 60e Ft-os magyar árat várok a Poco F1 Lite 4+64GB-os változatától.

A Geekbench adatbázisban továbbá találhatunk egy Xiaomi Uranus kódnevű terméket is, melynek specifikációi, és értékei hasonlóak a Poco F1 Lite-éval, amit ugyanazt a telefont valószínűsíti.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ