A Facebook hivatalosan is reagált a The Wall Street Journal által, több mint két héttel ezelőtt kiszivárogtatott kutatási eredményekre, mely szerint az Instagram negatív hatással van a fiatal lányok énképére. 

Mi is beszámoltunk arról, hogy szeptember közepén a The Wall Street Journal tulajdonába jutott egy igen érdekes kutatás, amelyben az anyacégként működő Facebook maga vizsgálta meg, hogy az Instagram milyen hatással van a tizenéves lányok énképére és mentális egészségének alakulására. A kutatás lesújtó eredménnyel zárult: háromból egy testképzavarral szenvedő lánynál az Instagram tovább rombolja az önképet, továbbá nagymértékben hozzájárul a szorongás és a depresszió kialakuláshoz. Talán még ennél is súlyosabb az a tény, hogy az amerikai tinik hat százaléka és a brit fiatalok 13 százaléka nyilatkozta azt, hogy az Instagramnak köze van ahhoz, hogy öngyilkos gondolataik vannak.

A Facebook persze nem siette el a dolgot, több mint két héttel később reagált csak a belsős anyagokra hivatkozó cikkre. A vállalat kutatási részlegének vezetője, Pratiti Raychoudhury szerint a magazinban megjelent anyag a szövegkörnyezetből kiragadott elemeket tartalmaz, és figyelmem kívül hagy olyan dolgokat, amelyek a platform pozitív hatásairól szólnak. Ugyan az adatok valódiságát nem firtatta a szakember, hozzátette, hogy a kutatás mindössze 40 ember részvételével zajlott, ami igen csekély szám ahhoz képest, hogy a platformot több mint 1 milliárdan használják.

Minden bizonnyal a kiszivárgott kutatás is hozzájárult ahhoz, hogy a Facebook a napokban bejelentette, hogy határozatlan időre szünetelteti a gyereknek szánt Instagram fejlesztését. A céget rengeteg kritikai érte az Instagram Kids miatt, amely többek szerint komoly veszélyt jelenthet a gyerekek mentális egészségére és magánéletére nézve.