A Facebook még hatékonyabb módszerrel igyekszik fellépni a trollok ellen, immár a hamis profilok mellett a valódi profilok is kemény szankciókra számíthatnak. 

Mark Zuckerbergék évekkel ezelőtt komoly tisztogatásba kezdtek, hogy kiszűrjék a trollkodásra létrehozott álprofilokat, amelyek nap mint nap milliószámra születtek az oldalon. A kommentek formájában történő trollkodás különösen népszerű manapság, csakhogy a szándékosan kötekedő, és összezavaró hozzászólások mögött nem mindig kamuprofilok állnak, szép számmal akadnak ugyanis olyanok is, akik valódi profilokkal teszik ugyanezt.

Ennek kiküszöbölésére a Facebook úgy döntött, ugyanúgy trollként fognak tekinteni azokra, akik igazi profilokkal próbálnak gyűlöletet szítani az interneten – írja a The Verge. Ugyan eddig csak a károkozó bejegyzés eltávolítására volt lehetőségük az adminoknak, a döntés értelmében mostantól az igazi profillal rendelkezők is súlyos büntetésben részesülhetnek, ha megszegik a szabályokat, és más felhasználókat kezdnek zaklatni az interneten.

facebook trollok
Hamarosan a valódi profilokkal történő trollkodás is súlyos büntetést von maga után. (Fotó: Game Banana)

A Facebook januárban ismerte be elsőként, hogy egyelőre nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amelyekkel komolyan fel tudnának lépni az „összehangolt, nem hiteles viselkedéssel szemben“. A felhasználók zaklatása mellett a rendszerszintű politikai trollkodás is komoly problémát jelent a vállalat számára, nem ritka, hogy egy választás alkalmával fizetett trollseregek jelennek meg, amelyeknek az a feladata, hogy az adott oldal érdekeit minél agresszívebben képviseljék a közösségi oldalon.