- Hirdetés -

A Facebook elérhetővé tette a lock profile (profilzár) nevű eszközt az ukrán háború érintettjei számára. 

A közösségi oldal lépéseket tett az ukrajnai felhasználók fiókjainak védelme érdekében azzal, hogy elérhetővé tette számukra az úgynevezett profilzár nevű biztonsági funkciót, amelyet tavaly, az afgán válság alatt vezetett be először a cég.

A profilzár lényege, hogy azok a felhasználók, akik nem ismerősei az adott profilnak, nem látnak rá a megosztott tartalmakra, továbbá a profilfotót sem áll lehetőségükben letölteni, illetve megosztani. A Meta közlése szerint ezzel a funkcióval a felhasználók egyetlen gombnyomással férhetnek hozzá fontos biztonsági eszközökhöz. A cég hozzátette, hogy ez a fajta megoldás különösen hasznos az újságírók, az aktivisták és összességében azok számára, akiknél nagy a kockázata annak, hogy célponttá váljanak.

A funkció bekapcsolásáról a Meta adatvédelmi illetékese, Nathaniel Gleicher egy képes útmutatót is közzétett a Twitteren. Gleicher közlése szerint a profilzár bevezetés mellett egy külön csapatot is létrehoztak a Facebooknál, hogy nyomon kövessék az ukrán-orosz háború eseményeit, és valós időben reagáljanak az eseményekre.

Erre pedig valószínűleg szükség is lesz, ugyanis a valós eseményekről tudósító képek és videók mellett már számos olyan felvétel is kering a neten, amelyek úgy vannak beállítva, mintha a valódi eseményeket ábrázolnák, pedig igazából semmi köze a szomszédunkban zajló háborúhoz. Jó példa erre az a sokak által megosztott videó, amit a ArmA 3 nevű katonajátékból loptak a terjesztők.

- Hirdetés -