Súlyosabban bünteti a Facebook azokat, akik problémás bejegyzéseket tesznek közzé a csoportokban. 

A Facebook látszólag igyekszik mindent megtenni, hogy a lehető legkevesebb kifogásolható tartalom legyen a platformon, és akadályozza a vitatható eszmék terjedését. Halmozottan igaz ez a csoportokra, ahol különösen nagy energiát ölnek abba, hogy a káros csoportok kevesebb megjelenést kapjanak, valamint azok a felhasználók, akik a szélsőségek felé sodorják a közösséget, retorzióban részesüljenek.

Az Engadget beszámolója szerint a cég egy újabb szigorítással igyekszik elejét venni a vitatható tartalmak terjedésének. A változtatás értelmében az a felhasználó, aki vét a Facebook irányelvei ellen, automatikusan kevesebben fogják látni a csoportokban közzétett bejegyzéseit. Hasonló szankciókra ugyan már korábban is volt példa, ám az új, szigorú szabályok értelmében, ha valaki ismét megsérti a szabályokat, akkor a korábbinál is lejjebb kerül az ajánlók sorában, tehát még kevesebb embernek lesz esélye megtalálni.

Az elmúlt időben nagyon sok támadás érte a Facebookot, többek között azért is, mert nem küzd elég hatékonyan a gyűlöletbeszéd terjedése ellen. Erre vonatkozólag a vállalat integritásért felelős alelnöke, Guy Rosen blogposztban számolt be a napokban arról, hogy az elmúlt három negyedév során mintegy 50 százalékkal kevesebb gyűlöletkeltő tartalom terjedt az oldalon, így lényegében a céget ért vádak a jelenlegi formájukban nem állják meg a helyüket.