KezdőlapHírekEzekre kell figyelni okosóra vásárlásakor

Ezekre kell figyelni okosóra vásárlásakor

A viselhető intelligens eszközök, és azon belül is az okosórák Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvendenek. Rengeteg gyártó foglalkozik ilyen jellegű termékek fejlesztésével és gyártásával, köztük a Xiaomi is, amely e szegmensben is megkerülhetetlen tényezővé vált mára. A vállalat készülékeinek segítségével azt a kérdést járjuk körbe, hogy mire érdemes figyelni okosóra vásárlás során, mik a fontos paraméterek, illetve hasznos extrák. 

Dizájn

Egy olyan készülékről van szó, ami szem előtt van, ami képes arra, hogy reprezentálja gazdája ízlését, karakterét. Tehát nem mindegy, hogy hogyan néz ki az okosóránk, úgyhogy mindenkinek azt tudjuk javasolni, hogy olyan termék mellett tegye le a voksát, ami tetszik neki.

okosóra, Xiaomi Mi Watch

Ma már a külsőt illetően nagyon komoly különbségek figyelhetőek meg az egyek modellek között. Léteznek modern, retrós, hagyományos kialakítású, visszafogott, minimalista, kifejezetten bazári, kicsi és aprócska eszközök egyaránt, úgyhogy mindenki találhat olyat, amely passzol ízléséhez. 

Strapa

Valahol a dizájnhoz tartozik, de nem elsősorban a külsőben jelentkezik, a strapabírósági faktor. Azaz, hogy egy termék ellenáll-e a nedvességnek, és ha igen, akkor milyen szinten. Tehát túléli-e ha megázik, vagy akár úszni is el lehet-e vinni. Emellett fontos még, hogy hogyan bírja a port, a koszt, illetve mennyire áll ellen az ütéseknek, ütődéseknek. 

okosóra, Xiaomi Mi Watch

Nyilván ez akkor számít, hogy ha valaki rendszeresen használná ilyen extrémebb körülmények között az eszközét. Tehát, ha nem jár úszni, nem sportol, nem terepen dolgozik, akkor lehet, hogy nincs is ilyesmire szüksége. A Xiaomi Mi Watch 5 ATM minősítésű, ami azt jelenti, hogy 50 méteres mélységig vízálló. 

Energia

Az akkumulátor, illetve ebből fakadóan az üzemidő az egyik legfontosabb paraméter. A minimális elvárás, hogy 5-6 napig bírja energiával a termék. De például a Xiaomi Mi Watch esetében akár 16 napos üzemidő is elérhető, köszönhetően a 420 mAh akkumulátor kapacitásnak. 

Képernyő

A képminőséget alapvetően a képalkotási technológia és a pixelben megadott felbontás határozza meg. Az említett Xiaomi eszközbe például 1,39 inches képátlójú 454×454 képpontos megjelenítő került, amely jelenleg etalonnak számít a részletesség terén. Épp úgy, mint az alkalmazott OLED eljárás, amelynek hála a színek belülről ragyognak, a kontraszt végtelen, és a fényerővel sincs gond.

okosóra, Xiaomi Mi Watch
A kijelző úgy nézhet ki, ahogy mi akarjuk.

Az olcsóbb modelleknél előfordulhat, hogy TFT LCD megjelenítőket alkalmaznak, ami miatt gyengébb a képminőség. 

Alkalmazás

Minden okosóra Bluetooth kapcsolaton keresztül csatlakozik a telefonhoz, amelyen egy alkalmazás dolgozza fel és jeleníti meg a beérkezett adatokat. Ez az applikáció alapvetően meghatározza azt, hogy mennyire használható jól egy okosóra. Nos, a Xiaomi e téren nagyon erős, hiszen erre nagyon odafigyelnek. A cég alkalmazása tud magyarul, stabil, és látványos grafikonok előállítására is képes. Érdemes olyan terméket választani, amelynél a gyártó erre is odafigyelt.

Funkciók

Az alapelvárás, hogy egy okosóra képes legyen kijelezni a csatlakoztatott mobilra érkező hívásokat, és megjeleníteni az üzeneteket. Emellett a magasabb kategóriás modellekre letölthetőek extra alkalmazások, akár böngésző vagy időjárás előrejelző szoftver is. Ma már alapelvárás egy ilyen terméktől, hogy a beépített szenzorok révén mérje az aktivitást, tehát a megtett távolságot, sebességet, a pulzust.

Xiaomi Mi Watch

A pontos értékekhez elengedhetetlen a GPS támogatás, a Xiaomi MI Watch a GLONASS, Galileo, BDS rendszerekkel képes együttműködni ennek érdekében.  A jobb készülékeknél megoldott az alvásfigyelés, stressz-szint vizsgálat, véroxigén szint mérés. Ennek köszönhetően egy komplex fitnesz modellként is funkcionál az okosóra. 

Zenelejátszó

A zenelejátszó funkció is nagyon hasznos lehet. Egyre gyakoribb, hogy ehhez már nem is szükséges a közelben lennie külön telefonnak, hanem magára az órára lehet feltölteni az audio állományokat. Az sem szokatlan ma már, hogy a termékhez közvetlenül, vezeték nélkül csatlakoztatható kompatibilis Bluetooth fejhallgató. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek