A Xiaomi az elmúlt 6-8 évben pont arról volt híres, hogy készülékei számára akár 4-5 évig is biztosít frissítéseket, így a kötelezőnek mondható biztonsági frissítéseken túl azok is megkaphatják az új felületet és funkciókat, akik nem kétévente cserélgetik a telefont. Sajnos ezt a jó “szokását” a gyártó mára ugyanúgy elengedte, mint az Android One vonalat, vagy a kérészéletű Android Go-t.

Koronavírus ide vagy oda, a Xiaomi az elmúlt években sorra hozott olyan döntéseket, melyekkel kivívta rajongói haragját. Jól látható a gyártás- és költségoptimalizálás, továbbá jól kivehető, hogy továbbra sincs konkrét tervük az európai piaccal. Hiába teljesítenek jól az eladások (több országban már vezeti az eladásokat), nem látunk egy logikus stratégiát, még mindig a sakkozás megy. Idén leginkább a Mi 10 bemutató jelezte számunkra, hogy eszük ágában sincs megszorongatni a konkurenciát Európában zászlóshajó modelljeivel. A gyengébb RAM/ROM változatokat már megszokhattuk a kínai változatokkal szemben, de a Mi 10 / Mi 10 Pro 1db nanoSIM-et kezelni képes foglalata egy olyan megmagyarázhatatlan stratégiai döntés volt, amire máig várjuk a választ.

Nem 2020 volt a Xiaomi számára az első év, amikor 5G képes telefont mutattak be, hiszen ott volt a Mi 9 Pro, illetve a Mi MIX 3 5G modell is 2019-ből. Ezeket bár Magyarországon hivatalos forrásból nem lehetett beszerezni Európa több országában forgalmazták. Eladási rekordot ugyan nem döntött, de kategóriájában szép számmal adtak el belőlük. De úgy tűnik, a Xiaomi számára nem volt meggyőző az adat, ezért már az Android 10 frissítése is kérdésessé vált, nemhogy a MIUI 12 frissítése. Ami nem fogy, azzal nem foglalkoznak tovább.

Visszakanyarodva a cikk elejére, ugye sokan azért váltottatok anno Xiaomi telefonra, mert pl a Samsung 1-2 évet követően valahogy “elfelejtette” frissíteni még a csúcsmodelljeit is, nem beszélve a low budget kategóriáról. 4-5 éve még egyik nyomós érv volt a Xiaomi telefonok mellett, hogy legalább 2 Android főverziót, és minimum 2 MIUI verzió frissítést kapni fognak a készülékek. Talán a Mi 3 megélt 3 MIUI verziót is…

2020-ra viszont addig durvult a helyzet, hogy nemhogy 3-4 évet nem támogatja a gyártó készülékeit, de örülhetünk, ha 2 éves készülékünk megkap legalább egy MIUI főverzió frissítést.

Ezeken a modelleken a MIUI 12 lesz az utolsó Global stabil rom

A hamarosan érkező MIUI 12 Global stabil romokat ezek a készülékek még megkapják, szeptember 5-én viszont zárul a ciklus és a jövőben a biztonsági frissítéseken, és hibajavításokon kívül nem várható további támogatás a gyártó részéről:

  • Mi 8 Lite
  • Mi Max 3
  • Mi 8 SE
  • Mi 8 Pro
  • Mi Mix 2S
  • Mi 8
  • Mi 8 Transparent Edition
  • Mi Mix 3

A gyártó erőforrásait az új modellekre összpontosítja, és mivel továbbra is eltérő a kínai, indiai és a global piac számára kínált modellválaszték, így a fejlesztőknek lesz bőven dolguk. Azzal együtt, hogy idéntől az árak is elszálltak (lásd a drága Mi 10 széria miatti kereslet visszaesésre hivatkozva nem lesz global Mi 10 Ultra), még a támogatás ideje is lecsökkent.

Ez a következő évekre semmiképpen sem pozitív előjel, nehéz lesz a gyártóknak a rajongók bizalmát megőrizni és még nehezebb dolguk lesz új ügyfelek bizalmát elnyerni a konkurenciától.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ