Szerkesztőségünk is tesztelte, az elmúlt másfél évben hazánkban is elérhető Mi LED TV 4S széria 55″-es tagját, ami árához képest ugyan nem a legjobb ajánlat volt a hazai piacon, de a xiaomi rajongók számára egy remek alternatívát biztosított a koreai versenytársak mellett. Ideje volt már egy modellfrissítésnek, hamarosan érkezik a P1 széria.

Európai forgalmazásban az elmúlt másfél éveben 4 modellt ismerhettünk meg. A belépő szintű Mi TV 4A 32″-es HD Ready modellt, illetve a Mi LED TV 4S trió 43″, 55″ és 65″-es változatát, egyaránt 4K felbontással. Mind a 4 változat online elérhető volt a Xiaomishop webáruházban, ahol a legnépszerűbb méretek a 43″-es és az 55″-es a cikk írásakor még raktárról elérhető, kedvező áron.

A legelső szériánál (2020 tavaszáig bezárólag) még több hiányosság volt tapasztalható (CI kártya kezelés*; HBO GO / Netflix támogatásának hiánya; nem voltak számgombok a távirányítón) ezeket szerencsére kiküszöbölték, az elmúlt bő egy évben új (számgombos) távirányítóval, és frissített szoftverrel kerültek értékesítésre. Számomra a 65″-es modell volt a “WOW” faktor, de a méretei nem minden nappaliba passzoltak, ezért az eladott mennyiség elmaradt a kisebb méretű testvéreitől.

* A CI kártya fennmaradó gondokat a szolgáltatónál kell jelezni és új adapter kell kérni.

2021 nyarán újra olimpia (egy év kényszerű halasztás után) így pont jókor került bejelentésre a Mi TV P1 széria, melyet 32″, 43″, 50″ és 55″-es méterben lehet majd megvásárolni, a 65″ már nem opció.

A Mi TV P1 széria szerencsére nem csupán egy ráncfelvarrást kapott, komoly előrelépés történt a a dizájnban és tudásban is.

Mi TV P1 – Külső

Az elérhető képi anyagok alapján minden méret ugyanolyan kialakítást kapott: 3 oldalt vékonyabb, már kerekített keret (a  Mi TV 4S szériánál grafit színű szögletes, szál-csiszolt fém keretet alkalmaztak), fekete (vagy sötétszürke) selyemfényű festéssel, fordított “V” alakú lábak.

Én a lábak kialakításán akadtam ki, számomra már divatjamúlt, ósdi megoldás, szerencsésebb lesz a falra felszerelni, különösen ha nincs széles TV szekrényünk.

Mi TV P1 – Kijelző

A panel típusa változatlan, továbbra is “hagyományos” IPS. A 32 hüvelykes modellnél továbbra is megmaradt az 1366×768 HD Ready felbontás és nincs HDR, a másik három méretnél 3840×2160 4K UHD felbontásban gyönyörködhetünk. 43 hüvelyktől fölfelé már HDR 10+ jár 60Hz-es képfrissítés mellett, Dolby Vision® minősítéssel. A megjelenített szín 1.07 milliárd, a színmélység 8 bites (+FRC), a színskála NTSC 88%, a DCI-P3 94%, sRGB értékről és fényerőről nincs információ.

Sötét tartalom esetén a részletek tehát – a fejlesztett panelnek köszönhetően – jobban láthatóak, javult a dinamikatartomány is.

Mi TV P1 – Képfeldolgozás és szolgáltatások

A Mi TV 5 széria (ami sajnos kihagyta Európát) egyik újdonsága volt tavaly a MEMC technológia, ami a gyors mozgás feldolgozását hivatott megoldani plusz képkockák beillesztésével (alacsonyabb fps tartalom esetén).


A processzort továbbra is MediaTek szállítja, ami a 43-55″-es modelleknél MT9611IAAT/BAZA számú négymagos SoC ARM Cortex-A55-ös magokkal, max. 1.5GHz-es órajellel. A GPU pedig egy ARM Mali G52 MP2. Memóriából és háttértárból a 32″-es modellbe 1,5GB/8GB, míg a 43″-55″ közöttiekbe 2GB/16GB jutott.


Az operációs rendszer a 32″-es modellben Android TV 9 a másik háromnál Android TV 10. A képek alapján a PatchWall felület továbbra is a rendszer részét képezi, ám erre tartalmat ne várjunk. Szerencsére semmi hátrányát nem fogjuk érezni.

A Google Asszisztenst már nem csak a távirányítóról érjük el, ugyanis külön beépített mikrofonnal rendelkeznek a 43″-55″-es modellek, így 3 méteres távolságon belül tudunk a TV-hez is beszélni. Kereshetünk így videókat, zenéket, megkérdezhetjük az időjárást is. A hangsegéd angolul használható.

Mi TV P1 – Távirányító

Legyen az Mi Box, vagy Mi TV, a Bluetooth távirányítót minden új modellnél fejlesztik kicsit. Most sincs ez másként, a 4S szériához mellékelt távirányítóhoz a P1-es változat csak nyomokban hasonlít. A távirányító hatótávon belül (kb. 10 méter) használható bármilyen irányból, akár a takaró alól is, nincs szükség a TV felé tartani. A dedikált gombok tehát minden szolgáltatáshoz gyors elérést biztosítanak, kis súlya és formaterve miatt üdítő színfolt a többi gyártó 90-es éveket idéző megoldásaihoz képest (vannak kivételek persze).

Mi TV P1 – Hang

Ami a hangot illeti, a Mi TV P1 4K változatok 2 x 10 W (20 W) hangsugárzókat tartalmaznak, támogatva a Dolby Audio és a DTS-HD hangot. Itt komoly változás nem történt, kíváncsian várjuk a az “élő” tesztet. Dedikált mélynyomót nem építettek bele, de (tapasztalatból mondom) nem is baj. A Mi TV 4S mindhárom tagjának meglepően telt hangzása van, a dinamikus mélyektől eltekintve egész jól használható külön soundbar használata nélkül is.

Vezeték nélküli átvitel

Android rendszer lévén a beépített Chromecast adott, van Miracast is, így telefonról vagy tabletről pár kattintással tudnuk tartalmat küldeni a TV képernyőjére.

Változott a Bluetooth átvitel is, a 4S-ben még 4.2, itt már 5.0 érhető el. A WiFi kétsávos minden modellnél.

Csatlakozás vezetékkel

Összesen 3 HDMI porttal gazdálkodhatunk, melyekből 1 x HDMI 2.0, 1 x HDMI 2.1 (eARC, VRR), 1 x HDMI (CEC).
Az USB portok száma sem gyarapodott, 2db USB 2.0 fogadja a külső adattárolót.
Alul találunk AV kompozit, Ethernet, optikai, 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó és coax antenna portot. Az oldalra helyezett CI foglalat DVB-T2 / C, DVB-S2 kompatibilis.

Mit tudunk lejátszani az USB csatlakozón keresztül?

Ha a streaming kínálat (HBO Go, Netflix, YouTube, Prime Video…) nem volna elég, és nem fizetünk elő tv csatornákra, lejátszhatjuk saját filmjeinket is.

Támogatott videó formátumok: AVI, H.265, H.264, H.263, VP8 / VP9, ​​MPEG1 / 2/4

Támogatott audió formátumok: Dolby, DTS, FLAC, AAC, AC4, OGG, PCM, LPCM, ADPCM, MPEG-I, MPEG-II

Természetesen a beépített lejátszón felül Play áruházból telepíthető VLC és KODI is, így a formátumokkal nem lesz gond, ahogy például az RTL Most támogatással sem (amennyiben a KODI-t ismerjük).
Előre beállított képi és audio profilokból akad bőven, mélyebb finomhangolásra (a Mi TV 4S-ből következtetve) nem lesz módunk, bár a listát elnézve nem is lesz rá szükségünk:

Kép mód: Normál, élénk, sport, játék, film, monitor, HDR normál, HDR élénk, HDR film, HDR10 +, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark

Hang mód: Normál, Film, Hírek, Játék, Egyedi

Fogyasztás

2021-ben egyre tudatosabban vásárolunk műszaki cikkeket, legyen az mosógép, hűtő, vagy televízió. A korábbi “A” sokpluszos besorolás idén átalakult, jobban átlátható címkéket találunk minden háztartási gépen, TV-n. A Mi TV 4A 32″-es modell F, míg a három Mi TV 4S modell G besorolást kapott, hasonló várható a P1 széria esetén is.
A Mi TV P1 43″ fogyasztása 95W-ot, az 50″-es 120W-ot, míg az 55″-es 150W-ot fogyaszt.
Ezek az értékek megfelelnek a kategóriatársakéval.

 

 

Mi TV P1 ár

Mivel a hazai forgalmazás kezdetéről pontos információ még nincs (ahogy a hazai várható árakról sem), így az olaszországi árakkal lehet kalkulálni:

  • Mi TV P1 32 hüvelyk – 279,90 €
  • Mi TV P1 43 hüvelyk – 449,90 €
  • Mi TV P1 50 hüvelyk – 599,90 €
  • Mi TV P1 55 hüvelyk – 649,90 €

Ha az aktuális árfolyammal számolunk, láthatjuk, hogy nem lesznek olcsók. A Xiaomi Európában nem gyártat, ezért a szállítás és a vám megdobják az árakat az ismert márkákhoz képest. Viszont nem egy tucattermék, ami a birtoklás eszmei értékét növelheti (nem lesz minden szomszédodnak saomi tv-je)

A gyártókapacitás szűkössége is hozzájárul a magasabb árhoz (Ázsia felszívja a legyártott – minden – mennyiség 99.5%-át) ezért a kínálat felénk várhatóan nem bővül pl QLED (Mi TV Q1) vagy OLED modellekkel, azokból a nagyobb tagállamok (spanyolok, olaszok) részesülnek, limitált mennyiségben.