A Xiaomi évek óta gyárt médialejátszókat, vagy ha úgy tetszik, set-top boxot. Az első két generáció kizárólag a Kínai belpiacra szánt kiadás volt, teljesen kínai nyelven, és ázsiai szolgáltatásokkal megpakolva.
A harmadik generáció hozta meg a nemzetközi kiadást is, a Mi Box 3 modellel. Bár formailag itt is voltak egyezéses a kínai variánssal, a hardver erősebb volt, és kapott egy “EU”, “International”, vagy “Global” jelzést (ezt webshopja válogatja).

 Én is egy ilyen boxot használok kb 20 hónapja, és leszámítva a hivatalos Oreo frissítést, nagyon nem volt még vele gondom. Igaz, a hardver már egy kicsit szűkös, főleg a háttértár mérete. A 8GB applikációkkal (ha játszunk is rajta, akkor egy komolyabb játék kapásból 1 – 1.5GB) egy belakott Kodi rendszerrel épphogy elegendő. Nálam nagyjából 1 év alatt megtelt a 8GB, ami már egy programfrissítéshez is kevésnek bizonyult. Mivel maga a rendszer külső meghajtót nem támogat kiegészítő háttértárként, és microSD bővítésre sincs mód, ezért megvan a maga korlátja a Mi Box-nak is.
2018 január végén aztán megérkezett a 4. generáció, rögtön két eszköz bemutatásával. Erről mi is beszámoltunk.

Hardveresen nem történt előrelépés, maradt a 2+8GB, illetve a Mi Box 4c esetén az 1+8GB-os RAM/ROM változat. Mindkét eszköz a saját Patchwall rendszerét futtatja a gyártónak, teljesen kínai nyelven, az AI mély integrálásával. Pár órát volt nálam a 4C, de a kezdeti lelkesedésem hamar alábbhagyott, amikor már a Google Translate sem segített eligazodni az összetett menüben, illetve egy frissítés gyakorlatilag működésképtelenné tette az eszközt. A távirányító sokkal gyengébb anyagminőséget kapott, és maga a Mi Box 4-es széria is szögletesebb dizájn a 3. generációhoz képest. Nekem nem jött be. Ha Kínában élnék, biztosan tudnám használni, hiszen maga a rendszer megegyezik a MiJIa lézer projektor, vagy a Mi TV-k rendszerével. Bekapcsolható a MI Home-ba, és hangvezérléssel gyakorlatilag mindenre használható. Ázsiában.

Ez várhatóan októberben változni fog. A Google októberi rendezvényén ugyanis várható, hogy a jelenlegi Mi Box 4 nemzetközi változatát mutatják be Mi Box S néven.Az elnevezést az XDA-fejlesztők találták meg a Google Play tanúsított készülékek listájában. A lista azt is mutatja, hogy az eszköz eredeti modellje Mi Box 4.
A Mi Box S új külsővel érkezik, de a beltartalom megegyezik a Mi Box 3-éval.
Egy újratervezett távvezérlővel is ellátják, külön Netflix gombbal. Az FCC-n néhány hónappal ezelőtt már látható volt. Az Egyesült Államokban forgalmazásra kerülő változat biztosan ezzel a távvezérlővel lesz ellátva.A Mi Box S továbbra is támogatja a 4K streaming, és video lejátszást, valamint a Dolby Digital és DTS Surround hangzást, akár az elődje. Pontos árról egyelőre nincs infó, de feltételezzük, hogy ugyanazon a kb. 70 dolláros áron lehet majd elérni, mint a korábbi változatot. Az Android TV rendszer már gyárilag Oreo alappal lesz kapható még a karácsonyi szezon előtt.

Tudomásunk szerint a Mi Box 3 EU verziójának gyártása leállt, ezért annak forgalmazása lassan megszűnik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ