Xiaomi is worried - Qualcomm acquisition could bring price rises

2209
- Advertisement -

A Xiaomi, Oppo és Vivo aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Broadcom szerezheti meg a Qualcomm-ot.

A három vállalat aggódik amiatt, hogy áremeléshez, csökkenő innovációkhoz vezethet a Qualcomm felvásárlása. A vásárló nem más, mint a Broadcom. Decemberben a Google és a Microsoft is hasonló aggályait fejezett ki az ügylettel kapcsolatban.

A Qualcomm megpróbáltatásaival kapcsolatos aggodalmak körülbelül két hónapja kezdődtek. Ekkor jelentkezett be a Broadcom vevőként egy igen kecsegtető, 130 milliárd dolláros ajánlattal. A kínai okostelefon gyártók, az Oppo, a Vivo, és a Xiaomi nem örülnek az üzletnek.

The The Wall Street Journal -nak mindhárom cég vezetője azt mondta, hogy aggódik, hogy Broadcom növelné a chipek árát, ha átvenné Qualcomm-ot. Ugyanis mindhárom gyártó zömében (a Xiaomi már szinte teljesen) olyan okostelefonokat kínál, amelyek Broadcom és Qualcomm chipseteket tartalmaznak.

A nyilatkozatok szerint a Broadcom csökkentené a Qualcomm kutatási és fejlesztési kiadásait, mely hosszú távon jelentős kárt okozhatnak nekik. Az Oppo, a Vivo, és a Xiaomi vezetői szerint a Qualcomm fejlesztései segítették őket az új mobiltechnológiákhoz való hozzáféréshez, ami különösen fontos a chipgyártók jelenlegi 5G tervei miatt.

A három vállalat aggodalma amiatt is megalapozott, mivel egy kötelezettségek nélküli megállapodást írtak alá még novemberben a Qualcomm-al. A megállapodás szerint a három vállalat a következő három évben 12 milliárd dollár értékű Qualcomm komponenst (processzort) vásárol. Mivel a megállapodás nem védi a feleket az esetleges jelentős drágulástól. Ezért hiába a megállapodás, ha nincs garancia a kedvezményekre a 3 évben.
ezzel azt kockáztatja a Broadcom,  hogy az Oppo, a Vivo és a Xiaomi más beszállítók felé fordulnak. A Xiaomi már bemutatta saját alternatíváját a Surge S1 processzor személyében, és hallani a közelgő utódról. Így adott egy saját megoldás, ha a túlzott drágulás miatt rákényszerül a Qualcomm chipek leváltására.

Maga a fúzió egyébként sem olyan egyszerű, bármennyire szeretné is a Broadcomm a gigaüzlet megvalósulását. A Qualcomm igazgatótanácsa ugyanis elutasította a Broadcom eredeti 105 milliárd dolláros ajánlatát. Annak ellenére, hogy a Broadcom biztosította az igazgatótanács helyét a továbbiakban is. Ez a döntés csak márciusig tart ki, utána az ügyletet részvényesi szavazásra bocsátják.
Ha az ügyletet egy idő után elfogadják, valószínűleg számos országban ellenőrzik majd a szabályozást, kivizsgálva a Qualcomm és a Broadcom működését a világ minden táján.

A Broadcom és a Qualcomm ügyről a következő hónapokban még biztosan olvashattok a sajtóban. Amint lesz a Xiaomit érintő pozitív, vagy negatív változás, azt mindenképpen megosztjuk veletek.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE