- Advertisement -
()

Előre leszögezem, hogy nem fogom ízekre szedni a két készüléket, hogy minden komponenst összehasonlítsak. A legfőbb tulajdonságok kerülnek majd terítékre. Mennyire jó vétel egy Vernee a Xiaomival szemben? Mit kap a user, durván 200 dollárért?

A 2016-os Xiaomi Mi MIX bejelentése egyértelműen elindított valamit az okostelefon piacon. Egy új trendet, a „keret nélküli” kijelzőt. Az elmúlt években a túlzott vékonyítás, és az üveg/kerámia használat, valamint az egyre jobb mobilos kamerák megjelenése számított a prémium kategória sajátosságának. Pár éve az optikai képstabilizátor, egy 2K kijelző csak a legdrágább modellek kiváltságai voltak. Mára azonban sokat változott a piac, rengeteg komponens elérhetőbb áron beszerezhető. Ezt kihasználva olyan feltörekvő gyártó, mint a Vernee, igyekszik a lehető legjobb áron – a legkevesebb kompromisszum árán – prémium külsővel telefonokat gyártani. A Vernee Thor Magyarországon is népszerű modell volt, és az erősebb Apollo is megállja a helyét.

2017-ben a Samsung, és az LG elkezdték a 18:9-es képarányú panelek gyártását. A keskenyebb kijelző lehetővé teszi, hogy kényelmesebben megfoghassuk a készüléket, ugyanakkor a nyújtott arány miatt több információ is elfér a kijelzőn. A Xiaomi is ezt a képarányt használta fel a MIX második generációjánál. Mivel ők továbbra sem hagytak szinte semmi helyet fölül, így a „Full Screen 2.0” szlogennel próbálták ezt hangsúlyozni.

Közben a kisebb, feltörekvő gyártók sem tétlenkedtek. Sokan már a Xiaomi Mi MIX 2 pletykák idején kijöttek egy hasonló formatervvel (megelőzve az eredeti gyártót. Láttunk már ilyet). A Vernee is bejelentette második generációs MIX 2 klónját. Megtévesztő reklám, azonos név, más célközönség.

A Vernee Mix 2 picit talán több is, mint egy klón.
Nézzük!

Dizájn, megjelenés

A koncepció ugyanaz, az elrendezés majdnem. A Xiaomi Mi MIX 2-nél jóval olcsóbb Vernee Mix 2 képernyő-ház aránya 93,07%, kettős üveg dizájn. itt is megvan a három oldalt minimálisra hagyott káva, és a lekerekített üveg szél. Az összeszerelési minőség pariban van a Xiaomival.
A Vernee burkolata kettős üvegből áll (elől-hátul), melyet fémötvözet keret tart egyben. Itt több hasonlóságot mutat a Sony Xperia XZ-vel is. Az üveg megmunkálása, a kettős kamera elhelyezése nagyon Sony.  A merevebb fém miatt A Xiaomi jobb stabilitással rendelkezik.

A telefon 6 hüvelykes kijelzővel, és 157.8 x 57.7 x 8.2 mm-es fizikai méretekkel rendelkezik, súlya 205 gramm. Vastagabb, és nehezebb is a Xiaomihoz képest. Bátyjához (Vernee MIX) képest viszont karcsúbb (akár a Xiaomi), köszönhetően a 18:9-es képaránynak.

Az összeszerelési minőség a Vernee-nél is hibátlan. Konstrukcióra viszont a Xiaomi mindenképpen tartósabb, merevebb.

Nem hangsúlyozzák ugyan, de a klón kijelzője 2.5D üvegborítást kapott. Ez fokozza a szépséget, de megnehezíti a teljes védelmet. A forrás tudni véli, hogy a Vernee ugyanazt a Cantilever piezoelektromos kerámia akusztikus technológiát használja a beszélgetési hangszóróhoz, akár a Xiaomi. Honnan veszik? A Vernee ugyanúgy nem rendelkezik normál hangszóróval fölül, mint a Mi MIX, ellenben a Mix 2 viszont igen.

Vizuálisan a Vernee jobbnak tűnik, de felhasználói élmény, és SoC szempontból egyértelmű a Xiaomi előnye.

Kijelző, OS

A Xiaomi Mi MIX 2 az előzetes pletykák ellenére sem Amoled panelt, sem pedig nagyobb felbontású kijelzőt nem kapott. A Mi MIX 2 az úgynevezett FHD+ felbontást használ, amely megegyezik a Vernee felbontásával (2160×1080), 402ppi pixel sűrűséggel. A betekintési szög 178 fokos. Bár mindkét kijelző gyönyörű, a Xiaomi panelje kontrasztosabb. Egyéb kékfény szűrőről, vagy automatikus fehéregyensúly állításról a Vernee esetében nincs információ.

Szoftveres téren – Andriod főverzió tekintetében – nincs eltérés. Mindkét modell Nugátot (7.0) futtat. A Xiaomi jövő év elejére ígéri az Oreo-t, a Vernee friss bemutatkozása miatt, még nincs információ frissítésről.
UI szempontból mindkét MIX saját fejlesztést használ. A vernee VOS 1.0-nak hívja, még ugye a Xiaominál adott a MIUI9. Az olcsóbb szegmensben a VOS lényegesen jobb választás, mint a többnyire stock Andriod (félig-meddig optimalizált rendszere). Ha a MIUI-val akarjuk összemérni, akkor már jóval nagyobb a lemaradás, mint a széles fejlesztőtáborral rendelkező Xiaomi UI.

SoC és akku

Ahogy várható volt, a $200-os kategóriában nem Snapdragon 835-öt fogunk találni. Sokan az MTK Helio X30-ra tippeltek, de nem így lett. Be kell érni Verne felhasználóként egy MTK Helio P25-tel. Ez a processzor mát több kínai készülékben bizonyított. Mellé 4GB RAM, 64GB eMMC háttértár jár. A Vernee Mix 2 előnye a microSD bővíthetőség. A konfigurációban a teljesítmény és az energiatakarékosság egyensúlyban van. Ebben az árszegmensben a Vernee Mix 2 talán az egyik legjobb teljes képernyős mobil.

A Vernee telefonban nagy teljesítményű, 4200mAh-os akkumulátor található (nagyobb, mint a Xiaomi Mi MIX 2-ben) ,amely támogatja a Pump Express gyorstöltést. Bár a hatalmas, 6 hüvelykes FHD+ képernyő fogyasztása indokolja a nagy akkut, a SoC kedvező fogyasztásával kombinálva könnyedén hozza az egy napos normális akkuidőt. Visszafogott használat esetén a 2 nap sem lehetetlen. A nagyobb akku egyetlen negatívuma a nagyobb összsúly, mely a két készüléket összehasonlítva érezhető.

Az ujjlenyomat érzékelő a Vernee esetén is hátul található. Igen gyors, 0,1 mp-es feloldási sebességgel. Adatkommunikációban a vernee is 4G LTE támogatással bír, bár lényegesen kevesebb frekvenciát ismer, mint a Mi MIX 2. Bluetooth 5.0-át csak a Xiaomi támogatja, ahogy a kétcsatornás WiFi frekvenciát is. A Dual SIM támogatás, és a kettős navigáció viszont adott.

Camera

A kijelzőhöz hasonlóan a Vernee Mix 2 ismét a felső szegmensben versenyez kamera kialakítás tekintetében. A Xiaomival ellentétben a Vernee dual kamera rendszert épített a készülékbe (Ugyanaz a teleobjektíves kamera egység , mint az iPhone 7 Plus esetén). Elhelyezése a Xiaomi Mi 5X, vagy A1-hez hasonlóan a bal felső részen található. Hátul egy Sony IMX 258, mint az elsődleges 13MP érzékelő, széles látószöggel és OIS-el, valamint egy 5MP-es érzékelő telefotó lencsével. Az elülső kamera egy 8MP-es szenzort kapott.

Bár a konfiguráció hasonló a Mate 9-hez és az iPhone 7 Plus-hoz, ez nem jelenti azt, hogy a kamera teljesítménye megegyezik. Mivel egy régebbi érzékelőt és f/2.0 fényerejű lencsét kapott, középszerű teljesítmény várható gyenge fényben. Nappali eredményei viszont jók, vetekszenek a Xiaomi Mi MIX 2-vel. Valamint a bemozdult fotóknak, és remegő videofelvételeknek is búcsút mondhatunk, köszönhetően a 4 tengelyes OIS-nek.

Ítélet

Pro:

  • nagy, teljes képernyős dizájn
  • FHD+ display
  • elegendő hardveres teljesítmény
  • dual camera
  • nagy akkumulátor
  • olcsó a tudásához képest

Contra

  • nehezebb
  • régi a kameraszenzor

Amennyiben kedvet kaptatok hozzá, előrendelhető on this link.

Cue

Kezdenek a kicsi gyártók és felnőni a Xiaomi üzletpolitikájához. Bár a gyártási minőség, vagy a szoftveres optimalizáció még nem ér fel hozzájuk, ár-érték szempontból már nem kell akkora kompromisszumot kötnünk, mint a nagy gyártók olcsó készülékeinél. A support még elmarad a népes MIUI tábortól, de az 1-2 éves periódus biztosnak látszik.
Mind a Xiaominak, mint a többi gyártónak figyelniük kell a feltörekvő kínai gyártókra, mert évek múlva ledolgozzák a lemaradást, és komoly versenyhelyzetet teremhetnek.

How useful was this post?

Click on a star to rate!

Average rating / 5. Number of votes:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Since you found this post useful...

Follow us on social media!

Sorry this post was not useful for you!

Fix this post!

Tell us, how can we improve this post?

- Advertisement -