Save a lot of money with smart home devices

196
- Advertisement -

A különféle okos otthon megoldások választéka szinte napról-napra nő. Köszönhető ez annak, hogy e termékek tényleg képesek arra, hogy kényelmesebbé, komfortosabbá tegyék az életünket, amennyiben megfelelően működnek. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy e készülékek segítségével bizony rengeteg pénz is megspórolható.

Nem arról van szó, hogy helyettünk dolgoznak, hanem segítenek elkerülni a pazarlást, segítségükkel energia takarítható meg, és így megakadályozzák, hogy a pénztárcánkból feleslegesen vándoroljanak el a forintok. Mostani cikkünkben erre keresünk konkrét példát a Xiaomi modellek segítségével! A konszern ugyanis már régen felfedezte a termékcsaládban rejlő lehetőségeket, és komoly, okos otthon eszközöket tartalmazó flottával rendelkezik.

Okos otthon?

Legelőször érdemes tisztázni, hogy mit is értünk okos otthon eszközök alatt. Általánosan elfogadott definíció nem létezik, de a közmegegyezés szerint azokat a készülékeket nevezzük így, amelyek valamilyen vezeték nélküli adatátviteli eljárás segítségével képesek egymáshoz kapcsolódni, együttműködni, integrálhatóak egy nagyobb rendszerbe, és akár távolról is irányíthatóak.

xiaomi okos otthon mi smart plug okos konnektor

Emellett a fejlettebb rendszerek esetén arra is van mód, hogy a felhasználó automatizált folyamatokat, úgynevezett scenáriókat hozzanak létre. Ilyenkor bizonyos feltételek teljesülése esetén az okos otthon rendszerek mindenféle manuális parancs kiadása nélkül működésbe lépnek, és végrehajtják a korábban beléjük programozott utasításokat. A felhasználóval az okos otthon berendezések számítógépes vagy mobilos alkalmazáson keresztül tartják a kapcsolatot. Itt egyrészt nyomon követhető az aktív állapotuk, valamint az egyes termékek ki- és bekapcsolhatóak, illetve a beállításaik módosíthatóak.

Nyílászáró

Ezek a szenzorok érzékelik, ha kinyílt vagy nyitva maradt az ajtó, illetve az ablak, és ezt természetesen jelzik is gazdájuknak.

Ennek köszönhetően elkerülhető egyszerűen, hogy télen kihűljön vagy nyáron túlmelegedjen az ingatlan, amivel energia és így pénz takarítható meg.

Hőmérséklet és páratartalom

Hasonló célt szolgálnak a hőmérséklet és páratartalom monitorozására szolgáló eszközök is. Ezeknél az is beállítható, a már említett szcenáriók segítségével, hogy amennyiben az értékek elérnek egy kritikus szintet, akkor automatikusan kapcsoljon be a lakásban elhelyezett klímaberendezés vagy intelligens konvektor.

xiaomi smart home
Mindenre van egy szenzor.

Ezáltal elkerülhető, hogy túlságosan lehűljön a szoba, így a visszafűtés nem jár extra költségekkel.

Okos izzó

Ha égve marad a lámpa az ingatlanban úgy, hogy nincs szükség fényre vagy pláne, ha senki sincs otthon, az tényleg az energia- és pénzpazarlás csimborasszója. Viszont ilyenkor sincs katasztrófa, legalábbis egy okos égő használata esetén, hiszen ez egyetlen érintéssel vagy gombnyomással a távolból is kikapcsolható. Az alkalmazáson keresztül pedig nyomon lehet követni, hogy melyik lámpa ég és melyik nem. Tehát akkor sincs gond, ha véletlenül mondjuk egy rokonunk felejtette égve a lámpát vagy kapcsolta fel akaratlanul.

Fény

A fényérzékelő szenzorok összekapcsolhatóak a lámpákkal, és beállítható, hogy amennyiben a természetes fény kellően nagy, akkor az intelligens izzók ne aktiválódhassanak.

xiaomi smart home

Konvektor

A Xiaomi okos konvektora nagyon jó hatékonysággal képes felfűteni a lehűtött szobát, és kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos klímaberendezések.

xiaomi smart home

Megtehetjük, hogy a távolból bekapcsoljuk, és a lehető legenergiatakarékosabb fokozaton működve, lassan melegítse fel a helyiséget, amelynek köszönhetően pénzt spórolhat a gazdáinak.

Konnektor

Az okos konnektoroknál megtiltható, hogy áram alá kerüljenek a hozzájuk csatlakoztatott berendezések. Így a távolból is kikapcsolható bármilyen elektronikai eszköz, megakadályozva azt, hogy feleslegesen fogyassza az energiát, amivel végső soron pénz takarítható meg.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE