- Advertisement -
()

A NASA Perseverance marsjárója megdöntötte az egyetlen nap alatt megtett távolság rekordját a Marson. 

A Perseverance 2020 júliusban indult útnak a Földről, és tavaly februárban landolt a Jezero-kráter fenekén. A rover azóta is úton van, szorgosan gyűjtögeti a mintákat, amelyeket később a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) egy közös akció keretében hoz el a Földre. Erre a jelenlegi információk szerint 2033-ban kerülhet majd sor.

A rover navigációját a földi iránytás végzi, a robotnak pedig egyre nehezebb terepeken is sikerül boldogulnia, olyannyira, hogy nemrégiben a napi távolsági rekordot is megdöntötte – írja a SciTechDaily. Míg a korábbi csúcstartó Opportunity-nek maximum 219 métert sikerült haladnia egy nap, addig a Perseverance nemrégiben 319 métert haladt 24 óra leforgása alatt. A kutatók véleménye szerint a rover folyamatosan fejlődik, így nem kizárt, hogy hamarosan újabb rekordokat dönt meg.

A marsjáróval kapcsolatban nemrégiben arról we wrote, hogy egy éles szemű internetezőnek sikerült kiszúrni a rover hátrahagyott ernyőjét egy, a NASA által közölt felvételen. Bár az űrhivatal ezt még nem erősítette meg hivatalosan, gyakorlatilag tényként kezelhető, hogy a szuperszonikus ejtőernyő látható a felvételen.

A NASA egyik legambiciózusabb célja, hogy kiderítse létezett-e élet a vörös bolygón. A marsjáró eddigi legnagyobb tudományos eredménye, hogy sikerült bizonyosságot szereznie arról, hogy a Jezero-kráterben egykoron tényleg víz lehetett.

How useful was this post?

Click on a star to rate!

Average rating / 5. Number of votes:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Since you found this post useful...

Follow us on social media!

Sorry this post was not useful for you!

Fix this post!

Tell us, how can we improve this post?

- Advertisement -