- Advertisement -

A Fortnite-ot jegyző Epic Games mintegy 2 milliárd dolláros befektetést kapott metaverzum építésére. 

Nem csitul a metaverzum körüli felhajtás, nemrégiben a számítógépes játékok fejlesztésével foglalkozó Epic Games announced, hogy virtuális világ építésébe kezd. A játékfejlesztő cég rövid időn belül ráadásul két komoly befektetést is bezsebelhetett: 1 milliárd dollárt a Sony Group Corporation, másik 1 milliárdot pedig a LEGO Group mögött álló KIRKBI nevű cég fektetett be a nagyszabású tervbe.

A Sony és a LEGO már évek óta együtt működik az Epic Games-szel, a LEGO például nemrégiben lépett hosszútávú partnerségre a játékfejlesztő céggel, melynek keretében egy „családbarát” metaverzumot szeretnének kiépíteni. Bár konkrétumokat egyik cég sem árult el, a hivatalos közlés szerint egy magával ragadó, kreatív és lebilincselő digitális élményt szeretnének kiépíteni, melynek elsődleges célközönsége a gyerekek lennének. Kihangsúlyozták, hogy teljes mértékben tiszteletben fogják tartani a gyerekek magánszféráját, valamint a szülőknek is hozzáférést fognak biztosítani a virtuális világhoz.

Rengeteg a kritikus hang a metaverzum körül, különösen a Mark Zuckerberg vezette virtuális világ kapcsán merül fel a legtöbb negatív vélemény. Bár a Horizon Worlds nevű közösségi platformot hivatalosan csak 18 éven felüli felhasználók használhatják, a valóságban számtalan fiatalabb felhasználó is bekerül a programba. Gyermekvédelmi szervezetek szerint ez komoly problémát jelent, mivel a szexuális ragadozók az elsők között jelennek meg a gyermekek körében is népszerű platformokon, amelyek ha nincsenek kellőképpen védve, megfelelő környezetet teremthetnek a gyermekbántalmazáshoz. Az említett platformon egyébként már több szexuális zaklatás is történt, az egyik legismertebb eset során egy 43 éves londoni családanyát erőszakolt meg virtuálisan 3-4 avatár férfi még tavaly decemberben.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE