- Advertisement -

Egy tanulmány szerint az emberek megbízhatóbbnak találják azokat az arcokat, amelyeket a mesterséges intelligencia generált. 

A kutatás során a résztvevőknek 800 különböző arcról kellett eldönteniük, hogy igaziak vagy hamisak, továbbá arról is nyilatkozniuk kellett, hogy ránézésre mennyire találják megbízhatónak az illetőt. A LinkedIn megbízásából készült kutatás elkeserítő eredménnyel zárult: a válaszadók átlagosan mintegy 7,7%-kal megbízhatóbbnak ítélték a mesterséges intelligenciával generált arcokat az igazi emberekről készült képeknél.

The New Scientist report from szerint a három legmegbízhatóbbnak ítélt arc hamis volt, míg a legmegbízhatatlanabbak között négy volt valódi.

arcok mesterséges intelligencia
A négy legmegbízhatóbbnak (felül) és a négy legmegbízhatatlanabbnak ítélt arc.

A mesterséges intelligencia (MI) mindinkább befolyásolja az életünk számos területét, és a pozitív hatásai mellett már a negatívokat is érzékeljük. Az elmúlt években egyre nagyobb problémát jelentenek az MI által készült deepfake-anyagok, azaz a mesterségesen generált mozgóképek, amelyeket már a bűnözők is előszeretettel alkalmaznak csalás és megvesztegetés céljából.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE