The next moon landing could be delayed again

1159
- Advertisement -
()

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint akár 2026-ig is csúszhat az újabb emberes holdraszállás. 

Az eredeti tervek szerint 2024-ben lépett volna amerikai űrhajós a Hold felszínére, ám idővel egyre több jel utalt arra, hogy a kitűzött céldátum tarthatatlan. Többek között a tervezett költségek elszámítása és jogi huzavonák is hátráltatták a program munkálatait: Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója és vezetője többször is megtámadta a NASA döntését (mint utólag kiderült, sikertelenül), miután az űrhivatal Elon Musk SpaceX nevű űrvállalatát bízta meg az Artemis-program Holdra szálló egységének megépítésével.

Bill Nelson igazgató tavaly novemberben közölte, hogy legalább egy évvel csúszik a következő holdraszállás, így leghamarabb 2025-ben léphet újra ember a Holdra. Most viszont Paul Martin, a NASA főfelügyelője arról beszélt, hogy a leszállórendszer és a NASA következő generációs űrruháinak kifejlesztéséhez és teszteléséhez szükséges idő miatt a holdraszállás időpontja valószínűleg legkorábban 2026-ra csúszik – from a Space.

Az űrügynökség döntése nem meglepő, a NASA Főfelügyeleti Hivatalának egyik jelentésében már korábban olvasható volt, hogy a szervezet komoly kihívásokkal néz szembe, a munkálatok pedig még nagyon korai fázisban vannak, így könnyen előfordulhat, hogy éveket kell még várni a holdi útra. „Legkorábban valamikor 2026-ra becsüljük a következő holdraszállást” – írták.

Legutóbb 1972-ben, az Apollo-program keretében lépett ember a Holdra, ám a mostani lesz az első alkalom, hogy egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz a küldetésen.

How useful was this post?

Click on a star to rate!

Average rating / 5. Number of votes:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Since you found this post useful...

Follow us on social media!

Sorry this post was not useful for you!

Fix this post!

Tell us, how can we improve this post?

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE