- Advertisement -
()

Manapság az okostelefon nélkülözhetetlen életünkben. A hordozható PowerBankok valódi “életmentővé” váltak, ám a megfelelő kiválasztása nem egyszerű. Mind formára, mind kapacitásra tucatnyi közül választhatunk. Honnan tudhatná egy átlag user, hogy a sok színes – esetenként noname – PowerBank ugyanolyan jól szolgál pár ezresért, mint a drágább (márkásabb) verziók.

Ha épp vásárlás előtt állsz, segítünk, hogy a legjobbat választhasd.

1. A PowerBank-ok kapacitása:

A PowerBankok kapacitása milliamperben (mA), vagy milliamperórában (mAh) mért teljesítmény.
A kapacitás értéke a termékek neveiben az esetek >99%-ban, 5V-os feszültség (USB-kimenet szabvány szerinti feszültség értéke) mellett kerül megadásra.
A PowerBankok – csakúgy mint a telefonok, lítium-ion alapú akkumulátorokat használnak (jellemzően 18650-as cellák vagy LiPo). Ezen akksik névleges feszültsége kb. 3,6-3,7V.

A cellafeszültség az elektronika által a szabvány szerint előírt 5V-ra lesz felkonvertálva, ezen a feszültségen állapítható meg (egyszerű arányosítással) a valós (vagyis a leadható) kapacitásmennyiség. A folyamat során energia, hő és egyéb veszteségekkel is kalkulálni kell (5-15%).
Így fordulhat elő, hogy egy 10.000 mAh-ás Xiaomi PowerBank, mint az fel is van rajta tüntetve, valójában csak kb. 6200 mAh-t tud leadni. Így például egy Redmi Note 4 csak egyszer tölthető fel róla teljes egészében…
Egy picit hasonló a helyzet tehát, mint merevlemezek névleges kapacitásánál.



2. Bemenet és kimenet fogalma:

A mai áramhálózatok annyira fejlettek, hogy a bemeneti feszültséggel nem kell törődnünk. Mind 230V, mint pedig 110V használható a töltéshez. Mindig ellenőrizzük a bemeneti és kimeneti specifikációkat, és hogy milyen eszközök kompatibilisek a tápegységgel. A Xiaomi PowerBankok kompatibilisek az 5V / 2A, 9V / 2A és 12V / 1.5A típusokkal. Ehhez a megfelelő töltőfej is szükséges. A bankokat ellátták különböző védelmi megoldásokkal, melyek megakadályozzák a be-, és kimenti túlfeszültséget. Így nem fordulhat elő, hogy egy eredeti Xiaomi PowerBank a rádugott erősebb töltőfej miatt tönkremenjen, illetve a bank a telefonokban sem okozhat kárt. A gyors töltés (QuickCharge) funkciót feltüntetik a csomagoláson. Ha a bank, és a rádugott telefon is támogatja ezt a technológiát, a töltési idő rövidebb lesz.

3. A portok számának ellenőrzése, és a kábel:

A hordozható eszközök számától függően válasszunk egy. vagy két csatlakozóval ellátott PowerBankot. A nagyobb kapacitású telepek általában már 2 kimenettel rendelkeznek, megkönnyítve két eszköz párhuzamos feltöltését. Például a 20.000 mAh-es Xiaomi PowerBank is 2 porttal rendelkezik, amelyeken keresztül egyszerre két készüléket tölthet fel. Itt a kimeneti teljesítmény is eltérő lehet. Találkozhatunk olyan megoldásokkal, ahol az egyik csak 1A-t tud leadni, míg a másik már 2-2.1A töltésre is képes. Ebben az esetben a 2A töltésre képes eszközünk gyorsabban feltölthető.

4. Ár és tartósság:

Ha a tökéletes PoweBankot keresed, amely megfelel igényeidnek, akkor ne csak a képeket nézd. Ez nem egy szép alma, ne a külcsín alapján válasszunk!
Nézd meg a specifikációkat. Nem árt, ha az elektronika tudását (pl. zárlat elleni védelem), és az akkucellák gyártóját is feltüntetik. Ha elég egy kimenet, és fontos a kicsi súly (kis fizikai méret), akkor válaszd a kisebbet (pl. 5000 mAh). Tudnod kell azt is, hogy egy 2600 mAh kapacitású bank esetén többnyire egy darab visszajelző LED található. Miért lényeges ez? A Xiaomi PowerBankon 4 db fehér LED-et találsz, melyek 25%-os egységekben tájékoztatnak a cellák töltöttségi szintjéről. Azaz egy LED világítása esetén 25%, kettőnél 50, háromnál 75%-os a töltöttség.
Néha hasznos egy kis többlet költség, hogy minél tartósabb legyen a választott külső akku. Nem mindig az olcsóbb ugyanolyan tartós, mint egy 20%-kal drágább ugyanolyan teljesítményű. Több neves márka van a piacon, ezeknél a minőség általában garantált. Sok kisebb név is minőségi akkucellákat használ, viszont a burkolat minősége gyengébb. Sosem szabad teljesen lemeríteni sem a telefonok akkuját, sem pedig a külső PowerBankot. Optimális esetben 3-5 évig is kiszolgálnak, még napi szintű használat mellett is.

5. Burkolat és anyag:

Mindenki tartós és kompakt megoldást keres. A hosszú élettartamhoz hozzájárul a felhasznált anyagok minősége is. A könnyű modulok tartósabbak a hordozhatóbbak. Ami a tartósságot illeti, az anyag keménysége fontos. A robusztus burkolat megakadályozza a sérüléseket véletlenszerű leesések esetén. A legtöbb sérülés a napi tevékenységektől származik. A rendszeres esések miatt a belső elektronika sérülhet, a töltés ezért ingadozhat, vagy teljesen meg is szűnhet. Ha a külső anyag ellenáll, a belső elemek is védettek maradhatnak. Egy vékony műanyag burkolat egy testesebb akkucella súlyát nem képes megtartani egy leejtés esetén. A rögzítések ilyenkor elszakadhatnak, törhetnek. Tehát műanyag burkolat esetén fontos az anyag vastagsága, és a belső konstrukció is. Érdemes megemlíteni, hogy a Xiaomi Power Bank-ok gyönyörűen texturált alumínium felületűek, és egyetlen darab alumíniumból készülnek. Mindegyik házat nagy precizitású CNC digitális vágással alakítják végső formájukra. A gondos tervezésnek köszönhetően rendkívül ellenállóak. Mint minden amumínium burkolat, a PowerBanknál használt is karcolható, ezért ajánlott hozzá gyári szilikontok, vagy külön puha tok, hogy az esztétikum évekig megmaradjon.

A túl olcsó ajánlatoknak nem érdemes bedőlni, mert a kínaiak a Xiaomi külső akkukat is előszeretettel hamisítják. Érdemes megbízható eladótól vásárolni.

How useful was this post?

Click on a star to rate!

Average rating / 5. Number of votes:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Since you found this post useful...

Follow us on social media!

Sorry this post was not useful for you!

Fix this post!

Tell us, how can we improve this post?

- Advertisement -