- Advertisement -

Megérkezett az első fotó, amelyet a (majdnem) tökéletesen beállított James Webb űrtávcső lőtt egy csillagról.

A NASA februárban tette közzé az első felvételt, amelyet minden idők legdrágább és legkomplexebb űrteleszkópja, a James Webb készített. Az akkori felvétel a HD 84406 kódjelű csillagot ábrázolta, amely a Földtől mintegy 260 fényévnyire található a Nagy Medve csillagképben, nem messze a Göncölszekértől. Mivel a műszerek finomhangolása akkor még nem történt meg, a fotó kissé homályosra sikeredett, és egy csillag helyet tizennyolc fénypöttyöt lehetett látni a felvételen (összesen tizennyolc résztükre van a távcsőnek).

Hosszas előkészület után most végre sor került a tükrök finomhangolására a NIRCam nevű képalkotó eszközzel, így a szerkezet elkészíthette az első képet, amelyet a már (majdnem) tökéletesen beállított műszereivel végzett. A nem mindennapi felvétel a tőlünk 2000 fényévnyire található 2MASS J17554042+6551277 kódnevű csillagot ábrázolja, amelynek százszor olyan halvány a fénye, mint amit az emberi szem érzékelni tudna.

James Webb photo
© NASA/STScI)

A hihetetlenül komplex James Webb űrtávcső január 24-én érte el úticélját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot. Az űrteleszkóp a világegyetem legkorábbi korszakáról gyűjt információkat: a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban fogja vizsgálni a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, valamint a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE