- Advertisement -

Korábban már felfüggesztették az Oroszországgal közös ExoMars missziót, most pedig további lépéseket tervez az Európai Űrügynökség (ESA).

Az ESA illetékesei szerdán jelentették be, hogy az ukrajnai invázióra válaszul megszakítják az együttműködését az oroszországi Luna-25, 26 és 27 orosz holdmissziókkal kapcsolatban – from a Space. Az eredeti tervek szerint az ESA egy Pilot-D évre keresztelt kamerát fejlesztett volna a Luna 25 űrszondához, amely a tervek szerint még ebben az évben elindult volna.

Az Európai Űrügynökség már értesítette az orosz Roszkoszmoszt a missziók beszüntetéséről, és kérte az űrhivatalt, hogy helyezzék biztonságos helyre a navigációs kamerát, ameddig vissza nem kerül az ESA-hoz.

Az űrügynökség tagállamai március közepén az Oroszországgal közös ExoMars misszió felfüggesztését is megszavazták, melynek keretében az európai építésű Rosalind Franklin marsjáró az orosz Proton-M hordozórakétával és a Kazacsok orosz leszálló platformmal jutott volna el Marsra, hogy felderítse a vörös bolygó felszínét. A DNS legendás kutatónőjéről elnevezett rover 2023-ban az Oxia Planumon szállt volna le, ahol az egykori élet hátrahagyott nyomait kereste volna, akárcsak a Jezero-kráterben dolgozó Perseverance marsjáró.

Az ExoMars küldetésen túl az ESA öt további missziót is felfüggesztett korábban, amelyeket az orosz gyártmányú Szojuz rakétákkal indítottak volna útnak. Azután döntöttek így, hogy az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz bejelentette: kivonja személyzetét a francia Guyanában lévő európai űrrepülőtérről.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE