Small but useful new features in Google Drive

401
- Advertisement -

Minden Android-os számára nélkülözhetetlen a Google ingyenes tárhelyszolgáltatása, a Google Drive. Alapjába véve itt tárolódnak a fájljaink, amiket a telefonunkról mentünk a felhőben, ezen felül szinte bármit menthetünk, amíg a tárhelyünk engedi. Az ingyenes tárterület 15 GB-ig szól, ezen pedig egész jó áron javíthatunk.

Google Drive

Nem csak a fájlok tárolására alkalmas a Google Drive, hanem a tárolt fájlok szerkesztésére is. Word, Excel, képek, videók, stb. mind átalakíthatók, alapfunkciókkal. A fájlokat mappába rendezhetjük, másolhatjuk és áthelyezhetjük is. De eddig csak jobb klikkes menüvel, kicsit komplikáltan. Eddig. A Google új funkciókat, vagyis billentyű kombinációkat vezetett be, amellyel ezek a fájlműveletek felgyorsulnak és könnyűvé válnak.

Aki kicsit is ismeri a Windows vagy Mac billentyű parancsokat, annak ismerős lesz és örömmel veszi az újítást. Aki még nem használta, az ezután sem fogja, de meglesz rá a lehetősége. A fájlok másolása, áthelyezése és beillesztésére használható billentyű parancsok:

Windows rendszeren

  • CTRL + C = másolás
  • CTRL + V = beillesztés
  • CTRL + X = kivágás

Az áthelyezés pl. úgy történik, hogy először CTRL + X, vagyis kivágás, ekkor a rendszer törli a fájlt és behelyezi a memóriába. Ezután megkeressük a megfelelő mappát, ahova át akarjuk helyezni, ott viszont nyomunk egy CTRL + V parancsot, ami a beillesztés és ekkor a fájl oda fog másolódni a memóriából.

macOS rendszeren

  • CMD + C = másolás
  • CMD + V = beillesztés
  • CMD + X = kivágás

Ezek működése pontosan megegyezik a Windows-on leírtakkal.

Bár aki szövegszerkesztéssel (is) foglalkozik, annak sem lehet ismeretlen a “szent háromság” billentyű parancsai. Szöveg másolására is pontosan ugyan ezeket használjuk, pl. Word-ben vagy más felületeken, sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint egérrel hadonászni. A Google Drive-ban történő szerkesztésnél is használhatjuk végre, mert eddig ezt kellet használnunk:

  • Ctrl + Alt + Shift + balra/jobbra nyíl (Windows rendszeren)
  • Ctrl + Cmd+ Shift + balra/jobbra nyíl (macOS rendszeren)

Ezek az új frissítések viszonylag csekélyek, de nagy lépést tesznek a Word-höz való lemaradás megszüntetése felé.

- Advertisement -

COMMENT ON THE ARTICLE