Napok óta szállingóznak a hírek, hogy az idei MWC-n való részvételt egyre több kiállító mondja le a Kínában tomboló koronavírus-járvány miatt. Ha csak a mobilos érintettségű cégeket nézzük, a jelentős részük már lemondta részvételét. Csupán olyan nagy gyártók maradtak, mint a Huawei, az Oppo, vagy a Xiaomi.

Bár tegnap a Xiaomi még közleményben is jelezte, kitart a rendezvényen való részvétel mellett, azonban szigorú ellenőrzéseket végez saját – Kínából érkező – beosztottain, illetve a higiéniára is fokozottan figyelnek. A szervező rendszeres mikrofoncserével, fertőtlenített termekkel próbálta meg a sajtót nyugtatni, ám mára tarthatatlanná vált a helyzet. Ma még arról nyilatkoztak, hogy pénteken adnak ki nyilatkozatot a rendezvény sorsáról (megtartják vagy sem), ám nem vártak addig, alig egy órája jött a hivatalos nyilatkozat:

A GSMA nyilatkozata a 2020-as  MWC Barcelona rendezvényről:
– John Hoffman a GSMA Limited vezérigazgatója –

2020. február 12., Barcelona: A Mobil Világkongresszus első barcelonai megnyitóján 2006-ban, a GSMA meghívta az ipart, kormányokat, minisztereket, politikai döntéshozókat, üzemeltetőket és az ipar vezetőit a komplett ökoszisztéma egész területén.

Figyelembe véve a barcelonai lakosok és a fogadó (Spanyol)ország lakosságának biztonságát és egészséges környezetét, a GSMA törölte az MWC Barcelona 2020 rendezvényét a koronavírus kitörése miatt. Az utazást és más körülményeket érintő globális aggályok lehetetlenné teszik a GSMA számára az esemény megrendezését.

A fogadó városok tiszteletben tartják és megértik ezt a döntést.

A GSMA és a fogadó város érintettjei/partnerei folytatják munkájukat, és dolgoznak a 2021-es MWC Barcelona előkészítésén.

Szimpatizálunk az érintettekkel (fertőzöttek, hozzátartozók) Kínában és az egész világon.”

A GSMA további friss információit megtaláljátok a weboldalukon www.mwcbarcelona.com

Eddig a koronavírus-járvány több, mint 1100 ember halt meg Kínában a covid-19 nevű új koronavírus fertőzése után, és eddig több mint 40 000 ember fertőződött meg. Ezek a számok naponta jelentősen növekednek. A WHO a koronavírust globális egészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította.
Számos fontos MWC résztvevő jelezte már bő egy héttel a rendezvény előtt a GSMA-nak, nem vesznek részt a járványra hivatkozva. Tőbb gyártó a bemutatóját későbbi időpontra és más helyszínre tolta el. A GSMA-nak így nem maradt más választása, mint hogy visszavonja az idei tech show-t.

Hogy a Xiaomi ezek után hogyan kívánja megoldani a Mi 10 széria globális bemutatóját, azt valószínűleg holnapra döntik el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ