KezdőlapHírekEllátási gondok a kínai gyártóknál - Nyárra csúcsosodhat ki a koronavírus-járvány miatti...

Ellátási gondok a kínai gyártóknál – Nyárra csúcsosodhat ki a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés

Összeesküvés-elméletek nélkülözésével, objektíven nézve a jelenlegi helyzetet, komoly problémákra számíthatunk a következő hónapokban a Kínában gyártott termékek ellátásában. Kivétel nélkül minden nevesebb gyártót érint a járvány kisebb-nagyobb mértékben. Bár a gyártás részben újraindult, a jelenlegi kapacitás nem lesz elegendő a piac kiszolgálására.

Egyelőre a gyártók többsége még nem mérte fel, mikorra normalizálódhat a gyártás, az azonban már most sejthető, hogy a korábbi menetrend borulni fog. Jelenleg annak van nagyobb esélye, akinél van B-terv, és megfelelő mennyiségű tartalék tőke a túlélésre.

A Xiaomi, Apple, Realme, TCL már érzik a készlethiányt, ha a járványt nem szorítják vissza Dél-Koreában, akkor a Samsung és az LG is nehéz helyzetbe kerülhet. Bár az európai gyáregységek némileg kisegíthetik az anyacéget, nyersanyag híján azok sem termelhetnek sokáig. Az tény, hogy a vírus terjed, ezáltal több országban különböző korlátozások léptek életbe. Szerencsére az online kereskedelmet még nem érintette drasztikusan, de Kínában, és Olaszországban már a fizikai boltok bezárásával igyekeznek korlátozni a fertőzést.

A járvány érinti az autóipart is, illetve minden olyan céget, aki függ Kínától, akár nyersanyag, akár alkatrész, vagy épp munkaerő szempontjából. Megszenvedi a turizmus, a tőzsde, és szépen lassan minden ágazat.
Mi jelenleg csak annyit érzékelhetünk – ha visszatérünk az okostelefonokhoz – hogy a Mi 10 széria európai bemutatóját – és ezzel együtt az idei MWC-t is Barcelonában – lefújták, bő egy hónappal később, március 27-én tartják meg online eseményen. Az idei zászlóshajó duóból  már kerültek tesztpéldányok egyes régiókba, ezeket már most meg tudjátok nézni akár YouTube-on is. Reméljük, hozzánk is mihamarabb megérkezik, és jól be is mutathatjuk nektek.

Mi következtethető a következő hónapokban?

A Xiaomi idén átvariálta a stratégiáját, hiszen újra van Poco márka, erősödik a Redmi széria, és Indiában is több Mi modell értékesítését tervezik. Az elmúlt években Indiában leginkább a Redmi modelleket, és ezek Indiára szabott változatait forgalmazták,  a Mi 9 széria például egyáltalán nem volt elérhető számukra. Február végén érkeztek hírek, hogy a Mi MIX Alpha, a Mi 10 széria is várható a Xiaomi második legnagyobb piacán.

A globális ellátás viszont továbbra is kérdéses. Nem tudunk semmit a Poco X2 nemzetközi sorsáról, sem a Redmi K30 modellről. A belebegtetett K30 Pro 5G-ről pedig másfél hete mély hallgatás van.
Bár jövő héten (március 12.) bemutatkozik a Redmi Note 9 széria ( a Redmi Note 9 Pro biztosan), annak európai forgalmazása várhatóan újfent csúszni fog, miközben a piacon lévő modellekből egyre nehezebben érhető el készlet. A Mi 9 és Mi 9 SE gyártása rég befejeződött, a Redmi K20 Pro / Mi 9T Pro is leállt már, a Redmi 8, Redmi Note 8 sem várható március második felétől. Szépen leapad a készlet, és az európai piac választék nélkül maradhat. Az indiai gyártás szépen hangzik, ha az ottani beszállítók és dolgozók nem veszélyeztetettek – és nem lesz szükség karanténra. Ha optimistán állunk hozzá, és ha sikerül visszaszorítani a járványt, akkor is hónapokra van szüksége a leállított bányáknak, gyáraknak, mire visszaáll a normál termelés, utolérik magukat a gyártók. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy több modell is bérgyártásban készül, melyre kvóták, és precíz időbeosztások vannak, nem lehet bármikor egy adott modellt legyártani, ha előtte fél tucat korábban bejelentkezett gyártó termékeit kell legyártani.

A Xiaomi és a TCL a TV gyártásban is jelentős visszaesést prognosztizál, sem gyártói kapacitás, sem ember, sem pedig nyersanyag nem áll kellő mennyiségben rendelkezésre. A két cég egyébként több modell is közös alkatrészekből állít össze, azaz a Xiaomi egyes modelljeiben TCL panelek találhatóak.

És mivel a Xiaomi komplett okosotthon ökoszisztémával rendelkezik, ezért több termék esetén (pl.  a légkondicionáló részlegén is) problémákkal kell szembenéznie. Hasonló cipőben jár a Realme is, miután a legújabb mobiltelefon-modelljeinek (pl. Realme C3 és az 5i) gyártása is akadozik.

Jelenleg a fent említett márkák többsége újraindította a termelést Kínában. Bár működőképességük továbbra is 35-50% körüli. Ráadásul ezen időszak alatt néhány alkatrész ára emelkedett, ami a végtermék áremelkedésével járhat. A probléma átfogóbb, mint korábban gondoltuk, mivel mind az online, mind az offline kiskereskedők tartalékolják  készleteiket, attól tartva, hogy az ellátási lánc további károkat szenved.

Tehát közvetve, vagy közvetlenül minden okostelefon gyártó függ Kínától, és mivel a vírus terjedését nem sikerült megállítani félő, hogy minden téren kihathat a korlátozás, melyet idővel a teljes gazdaság megszenved. Első körben gyártási nehézségek, majd áremelkedés várható, ezzel együtt pedig várhatóan csökken a kereslet is.
A Mi 10 európai bemutatója tehát már adott, csak győzzék készlettel ellátni a piacot. Árcsökkenéssel ne kalkuláljunk, örüljünk, ha lesz választék.

Több gyártó, köztük a Xiaomi is besegít a védekezésbe, és arcmaszkokkal próbál segíteni Kínán kívül például az olaszoknak is.
Reméljük a legjobbakat! Elvégre tévedhetünk is 🙂

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek