Az eredeti tervek szerint az iOS 15.2-vel vezette volna be az Apple a meztelenség-felismerő funkciót. 

Ugyan az Apple mindig is büszkén hirdette, hogy a magánélet védelme számukra kiemelt szempont, és mindent megtesznek, hogy tiszteletben tartsák a felhasználók privát szféráját, ennek ellenére a vállalat egy olyan, sokak által kritizált új fejlesztést jelentett be augusztusban, amely a jó cél ellenére is komoly veszélyt hordoz magában, hiszen lehetővé teszi az iPhone-tulajdonosok totális megfigyelését.

Az Apple az előzetes sajtóhíreket követően erősítette meg, hogy készítenek egy algoritmust, amely a pedofil tartalmak kiszűrése céljából a felhasználók iPhone-jában vagy iCloud-fiókjában az összes tartalmat átvilágítaná. Habár a szándék valóban dicséretes, a kivitelezés miatt számos adatvédelmi aggály merült fel, így végül a vállalat úgy döntött, hátrébb lép egy lépést, és kevésbé direkt módszerrel igyekszik megvédeni a gyerekeket. Az Apple végül kifejlesztett egy ún. meztelenség-felismerő funkciót, amely a gépi tanulásos módszerrel felismeri a problémás tartalmat, majd el is rejti a gyerek szeme elől, aki így csak egy elmosódott képet lát. Az új védelmi funkció ráadásul azonnal értesíti a szülőket, ha a gyerek telefonjára meztelen kép érkezett, vagy éppen fordítva: a gyerek telefonjáról küldtek ilyen jellegű fotót.

apple meztelenség
Fotó: Apple

A meztelenséget-felismerő funkció az iOS 15.2-val érkezett volna, ám az ügy nem várt fordulata nyomán a szülők végül mégsem kapták meg a beígért fejlesztést. Az eset kapcsán Shane Bauer, az Apple szóvivője csupán annyit reagált, hogy nem gondolták meg magukat, az ominózus funkció fejlesztése továbbra is tervben van náluk.