KezdőlapHírekEgy jó autós kamera kincset érhet, de melyiket válasszuk?

Egy jó autós kamera kincset érhet, de melyiket válasszuk?

Az autós kamera igen hasznos lehet, de nem mindegy, hogy milyet választunk. Jó pár paramétert érdemes figyelembe venni. 

Az autós kamera kora

Egyre népszerűbbek a kifejezetten gépjárművekbe szánt úgynevezett autós, fedélzeti vagy dashboard kamerák (dashcam). Ezek segítségével ma már bárki megfizethető áron rögzítheti a közlekedés során történt eseményeket, ami egy-egy baleset vagy vitás szituáció során akár döntő fontosságú is lehet. Tehát arról szó nincs, hogy ez egy divathóbort lenne, amire csak annak van szüksége, aki a YouTube-on, Facebookon akar szerepelni, a közösségi médiafelületeken karriert építeni.

autós kamera
Egy hátsó kijelző leegyszerűsíti a használatot.

 A jelenlegi tapasztalatok szerint a biztosítók és a rendőrség is elfogadják az ilyen állományokat, hiszen könnyebb tisztázniuk az egyes eseteket az ilyen anyagok birtokában. Viszont az is tény, hogy a bíróságokat egyelőre még semmi sem kötelezi az ilyen felvételek elfogadására, azaz a bíró saját hatáskörében dönt az ilyen kérdésekben. Mindenesetre mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy egyértelműen hasznos egy ilyen eszköz, jobb ha van videó, mint ha nincs.

Egy használható felvétellel százezrek, milliók spórolhatóak meg, sőt akár büntetőügyeket is befolyásolható tényező is lehet.

Minden autósnak csak javasolni tudjuk, hogy szerezzen be egy ilyen terméket, de persze nem mindegy, hogy milyen modell mellett teszi le a garast. Manapság rengeteg cég foglalkozik ilyen típusú eszközök fejlesztésével és gyártásával. Köztük nem meglepő módon megtalálható a Xiaomi, amely kínálatába több járművekbe szánt termékcsalád mellé beemelte a fedélzeti kamerákat. 

Mostani cikkünkben azt járjuk körbe, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy ilyen termék megvásárlása során. 

Gyártó

Egyértelműen a márkás eszközök mellett tennénk le a voksot. Egy Xiaomi szintű cég által gyártott eszköz már önmagában garantálja a megbízható működést, hogy a masina nem hagyja cserben a gazdáját. 

Felbontás

A megapixelben megadott, kamerára vonatkozó értéknek a mozgóképek során nincs jelentősége. Itt a videós felbontást kell figyelni, és a minimális elvárás ma már a 720p, azaz HD (1280×720 képpont), de inkább ajánlott a Full HD mellett dönteni, amely 1920×1080 pixelt garantál. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb a részletesség, azaz annál jobban kivehetőek az apróságok is a képen. A nagy felbontás hasznos lehet, ha valamiért bele kell nagyítani a tartalomba. A Xiaomi Mi Dash Cam 1S is egy ilyen Full HD felbontású termék egyébként. 

Rekeszérték

Az “f” értékkel megadott mutatószám arról szolgáltat információt, hogy kevés fénynél milyen minőségű anyagokat rögzít egy eszköz. Azt jó tudni, hogy minél KISEBB ez az érték, annál jobb a kamera. A jelenlegi legjobb telefonok f/1,7-f/1,8 rekeszértékűek, tehát ehhez azért lehet viszonyítani. A Xiaomi Mi Dash Cam 1S esetében ez az érték f/1,8, ami azt jelenti, hogy akár sötétben is képes jó minőségű, zajosodás mentes tartalmak elkészítésére.

A felbontás mellett a fényérzékenység nagyon fontos, ha este is szeretnénk értékelhető felvételeket készíteni.

Vannak olyan kamerák, amelyeknél külön éjszakai mód rásegítést alkalmaznak. Az Mi Dash Cam 1S például megkapta Sony IMX307 STARVIS szenzorát, ami egy háttérmegvilágítású pixel technológia. A CMOS képérzékelőkben használják, és a fedélzeti kamera által készített gyengén megvilágított kép javítására szolgál.

Látószög

Minél nagyobb a látószög, annál kisebb a gyújtótávolság, tehát annál “több minden” fér rá egy képre. Ez ugyan igen enyhe torzulással, halszemoptika effekttel járhat, azonban a hasznossága az utakon sokkal nagyobb jelentőséggel bír.

autós kamera 70-Mai-Dashcam-intelligent-9
Egy jó autós kamera legalább 130 fokos zögben “látja” előttünk az eseményeket.

A Xiaomi Mi Dash Cam 1S 140 fokos fedélzeti kamerája egyszerre akár három forgalmi sáv történéseit is képes befogni, ez pedig kulcsfontosságú lehet egy-egy kétes szituáció elemzése során. 

Jó kijelző

A kezeléshez nem árt, ha egy normális képminőséget produkáló, színes LCD kijelzővel rendelkezik az autós kamera.

Rögzítés memóriakártyára

Az mindenképpen kulcsfontosságú, hogy egyszerűen cserélhető SD, vagy Micro SD memóriakártyára rögzítse az anyagot a termék. Ennek köszönhetően könnyen kivehető az adattároló, és nem okoz problémát, ha esetleg betelik. 

Loop mód

Az úgynevezett Loop mód használata során takarékosan rögzíti az anyagokat a szerkezet, hiszen a már meglévő, törölhető felvételek helyére automatikusan veszi fel a friss videókat. Ezáltal a felhasználónak nem kell manuálisan törölgetnie, amivel rengeteg idő és kényelmetlenség spórolható meg. A Loop mód természetesen kikapcsolható, tehát ha valaki szeretne akár egy több órás vagy napos utazást egyben rögzíteni, akkor azt is megteheti. 

Ütközési fájl zárolása

Léteznek olyan kamerák, és például az Mi Dash Cam 1S is ilyen, amelyek rendelkeznek beépített, állítható érzékenységű gravitációs érzékelővel, amely lehetővé teszi a baleset automatikus észlelését. Ezeket a felvételeket külön tárolóba teszi, elválasztva a loop felvételektől, biztosítva a megfelelő pillanatok rögzítését.

Parkolásfigyelő funkció

Ha a kamera rendelkezik ezzel a szolgáltatással, akkor ha a fedélzeti kamera gyorsulást vagy rezgést észlel (azaz potenciálisan nekiment valaki a járműnek), akkor automatikusan bekapcsol, és elkezdi felvenni a videót egy külön tárhelyre. Ennek segítségével megelőzhető, hogy a parkoló autót meglökő, megkarcoló másik fél észrevétlenül meglógjon. Ezzel a funkcióval tényleg rengeteg pénz takarítható meg. 

Telefonos app

Kifejezetten jól jöhet, ha egy mobilos alkalmazás segítségével egyszerűen megnézhetőek a kamerán tárolt felvételek. A Xiaomi esetében ehhez nem kell mást tenni, mint megnyitni az Mi Home alkalmazást, csatlakozni az autós kamera WiFi-jéhez, és akár valós időben megnézhetőek, vagy akár le is tölthetőek az állományok, mindezt hálózati adatforgalom használata nélkül. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek