- Hirdetés -

A Phobys névre keresztelt app a virtuális valóság segítségével próbál megoldást találni az arachnofóbia, azaz a pókiszony leküzdésére. 

A magyarul pókiszonynak nevezett jelenség a világ egyik leggyakrabban előforduló szorongásos betegsége, szinte nincs olyan ember, aki ne ismerne valakit a családjában, baráti vagy ismeretségi körében, aki sikítva rohan ki, valahányszor egy kaszáspók megjelenik a szobában. A Bázeli Egyetem kutatói most egy új, szokatlan módszerrel próbálnak meg segíteni a pókiszonyban szenvedő embereknek: okostelefonos alkalmazást fejlesztettek, mely játékos formában, a virtuális valóságot segítségül hívva igyekszik megszabadítania az érintetteket a túlzott és irracionális rovarfélelemtől.

A Journal of Anxiety Disorders című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint az app rövid idő alatt is látható javulást eredményez, a pókiszonnyal vagy undorral küszködők már kéthetes használatot követően könnyebben közelítették meg a terráriumba zárt pókokat, mint azok, akik nem használták az alkalmazást.

Az app lényege, hogy virtuális pókokat mutogat a felhasználóknak, akiknek így lehetőségük nyílik fenttől, lentről, jobbról és balról is szemrevételezni az állatokat. A program először csak távolról, majd később egyre közelebbről jeleníti meg a rovarokat, így a userek fokozatosan, egyre közelebbről ismerhetik meg azt az élőlényt, amely iránt undort és félelmet éreznek.

A kutatók 66 arachnofóbiás ember bevonásával végezték a kutatást, és a kérdőívek tanúsága szerint az applikáció már két hét használat után eredményesen enyhítette a résztvevők félelmét.

- Hirdetés -