Ding-Dong – Xiaomi Linptech csengő bemutató

3169
- Hirdetés -
()

Ha igazi hardcore Xiaomi fan vagy, akkor valószínűleg hozzád is sokat jár a postás kínai csomagokkal. Nos, ebben az esetben nem árt, ha van egy jó kis csengőd. A boltban kapható csengők többsége elemes, ami egy idő után lemerül, vagy éppen az összeszerelési minőségével akadnak problémák, melynek következménye, hogy fél év után tönkremennek. A Xiaomi erre is kínál okos megoldást (mindkét értelemben).

A Linptech elem nélküli, dinamóval ellátott csengőkkel állt elő az elmúlt években. Nemrég viszont összefogtak a Xiaomival, így készült el a Xiaomi Linptech wireless doorbell. Két változata létezik, az egyik a “sima”, a másik pedig a WiFi-s, ami a Mi Home appal működik.

A dobozban a nyomógomb mellett a vevőegységet, illetve a rögzítéshez szükséges hátlapot, két csavart, és a hozzá tartozó tipliket találhatjuk meg. Emellett pedig egy kínai nyelvű fluoreszkáló matricát, valamint egy szintén kínai nyelvű leírást kapunk.

Beüzemelés

Az áramforráshoz való csatlakoztatást követően a Mi Home appban adjuk hozzá új eszközünket. Fontos, hogy mielőtt ezt megtennénk, kapcsoljuk be a Bluetooth-t, ugyanis ezen keresztül kommunikál eszközünkkel a vevőegység a WiFi csatlakoztatást megelőzően. Válasszuk ki a Self-Powered Doorbellt, adjuk meg a hálózati adatokat, és várjuk meg, hogy csatlakozzon a routerhez. Ezt követően testreszabhatjuk a beállításokat, a beüzemeléssel végeztünk is.

Lehetőségünk van további 9 nyomógomb hozzáadására. Nem próbáltam ugyan, de valószínűleg bármely 433Mhz-s csengő gombbal működtethető. Állíthatunk hangerőt, illetve gomb-specifikus dallamokat is megszabhatunk. A vevőegységen található két gomb segítségével szintén tudunk hangerőt állítani és dallamot változtatni (kivéve ha az appban hozzárendeltünk már a gombhoz egy muzsikát). Ha 10 másodpercig hosszan nyomjuk bármelyik gombot, akkor az egység gomb párosítási üzemmódba lép, ha ennél hosszabban tartjuk lenyomva, akkor visszaállítja a gyári beállításokat. Ez akkor jöhet jól, ha másik WiFi hálózathoz szeretnénk csatlakoztatni.

És valóban, a gomb megnyomását követően szinte azonnal felcsendül a 36 muzsika közül az általunk preferált melódia. A leírás szerint kültéren 50 méter távolságban is működik, bár nem hinném, hogy bárki is kültérre tervezné a vevőegység beszerelését.

Az okosfunkciót egy rizsfőzővel példázták ugyan, (amint az étel elkészül, a csengő egy előre meghatározott hangjelzéssel értesít minket.) valójában viszont egy sokkal hasznosabb funkciót lát el a Mi Home app: Értesítést kapunk, ha csengetnek, ezt pedig használhatjuk automatizáláshoz.

Egy másik hasznos funkció is rendelkezésre áll, még pedig, hogy a Xiaomi Gateway riasztó funkcióját kiterjeszthetjük a csengőnkre, ugyanis a listában megtalálható egy 6 másodperces riasztó hang is.

Fontos tudnivalók

  • A csengő amerikai hálózati csatlakozóval érkezik, ezért szükség lesz egy jó minőségű átalakítóra
  • A 36 előtelepített hangot nem tudjuk sajátra lecserélni
  • Nem használható Home Assistanttel (sem OpenHabbal vagy Domoticzcal)
  • Ha a telefonotok magyar nyelvre van állítva, akkor a Mi Home plugin kínaiul fog üdvözölni

Tapasztalatok

Nos, mivel a napokban üzemeltem be, így a működésről csak rövidtávon, first impressions szerűen tudok nyilatkozni. A beüzemelés nem ment a legkönnyebben, de végül sikerült a kezdeti nehézségeket leküzdeni. Ezek után stabilan működött. Az adó és a vevő között nagyjából 10 méter távolság van és két fal választja el őket. Nagyobb távolságon nem teszteltem, de valószínű, hogy a leírásban megadott értékek környékén teljesít, kültéren.

Mivel a két variáns között árban nincs jelentős eltérés, és van igényed az értesítésekre, esetleg jól jönne az automatizálásoknál, akkor a WiFi-s változatot érdemesebb választanod.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -