KezdőlapHírekDigitális oktatás 2.0 - Mit vegyünk a gyereknek, ha ismét beüt a...

Digitális oktatás 2.0 – Mit vegyünk a gyereknek, ha ismét beüt a ménkü?

A digitális oktatás gyorsan jött, míg a sajtó még arról beszélt, hogy nem lesz iskolabezárás, a Miniszterelnök Facebook oldalán már más forgatókönyvet vázolt: iskolabezárás, jön a digitális oktatás.

A cikk megírásának pillanatában nem lehet tudni, mit hoz a jövő, várjuk a második hullámot, ami érkezik, csak nem tudjuk mikor. Így fel kell készülnünk arra is, hogy a lurkók a 2020-21-es tanévet is otthon kezdik meg a képernyők előtt.

De mit szerezzünk be, milyen eszközök alkalmasak a digitális oktatásba való bekapcsolódáshoz? Nézzük meg, a legolcsóbban hogy úszhatjuk meg, elsősorban a Xiaomi kínálatában, de akkor is érdemes elolvasnod, ha más gyártótól szereznél be eszközöket – hasznos infók várnak.

Milyen okostelefont vegyünk?

Nézzünk pár alapvető követelményt:

  • legalább 2GB RAM, de inkább 3-4,
  • 32GB belső tárhely
  • 720p vagy annál jobb kijelző
  • nagy méretű panel (5″ +)

A Xiaomi legolcsóbb telefonjai is megfelelnek az alapvető követelményeknek. Ezekkel az eszközökkel abszolút használhatóak a távoktatásban használt appok.

Egy ilyen telefon nagyjából 45 ezer forint körül már beszerezhető, a keret növelésével pedig mégjobb ajánaltokra csaphatunk le 60-70 ezer forint környékén.

A legkisebb ráfordítandó büdzsé 32 ezer forint körül alakul (Redmi 7A), ezzel a telefonnal is be lehet kapcsolódni már az oktatásba.

Milyen tabletet vegyünk?

Az alapvető követelmények itt is egyeznek, tehát:

  • legalább 2GB RAM, de inkább 3-4
  • 32GB belső tárhely
  • 1080p vagy annál nagyobb felbontású kijelző
  • nagy méret, hiszen annál több tartalom fér el rajta

A Xiaomishop kínálatában az árazás 70.000 forint körül alakul, más gyártók esetén is nagyjából ennyivel kell számolni. Ez a tablet minden követelménynek megfelel, lehet drágábbat is venni természetesen, de nem feltétlenül érdemes.

Számítógép-perifériák

Webkamera

Manapság nem feltételnül érdemes webkamerát venni, ha kéznél van egy okostelefon. A droidcam alkalmazás telefonra, illetve számítógépre telepítésével a telefon kamerája használható a gépen is, webkameraként. Jobb képet ad, mint bármelyik több tízezer forintos ár alatt beszerezhető ketyere. Ezen az oldalon tölthető le. 

Egér

A Xiaomi egerei mind-mind más szegmenst céloznak meg, azonban mindegyik remekül használható, és kedvező áron kínálnak remek minőséget. Nem érdemes a legolcsóbbat venni, azonban a legdrágábbat sem – 10.000 forint alatt beszerezhető, ami szükséges. Bluetooth egerek is vannak, melyeket a tablethez csatlakoztatva kvázi laptopként használhatóak a táblagépek. A Xiaomishopban beszerezhető egereket erre találod. 

Billentyűzet

Nos ez a kategória nem az én terepem, egyszer vettem volna mechanikus Xiaomi billentyűzetet, de az eBayes eladó egy scammer (átverés) volt, adott egy csomagszámot, azt mondta postázta, de sosem ért ide, és a csomagszám sem volt igazi.

Azonban tény, hogy általában erre is szükség van, asztali gép esetén. Olyan billenytűzetet érdemes venni, amin jól lehet gépelni, ugyanis a Redmentás dolgozatok időkorlátjával harcolni rossz billentyűzettel nem egyszerű.

Jó esetben ki lehet őket próbálni, pandémiás helyzetben kevésbé, de ha még nyitva vannak a veres hipnotizálós áruház boltjai a cikk megjelenésekor, érdemes ellátogatni és pötyögtetni kicsit.

Ami fontos: ne legyen a legolcsóbb, de ne is a legdrágább, ahogy minden másra is igaz ez. Tablet esetén fontos, hogy wireless, azaz vezeték nélküli, Bluetoothos legyen, ne a kis USB dugós, mert az fogyasztja az akkist, és közben tölteni sem lehet.

Mikrofon

Nem biztos, hogy köztudott az, hogy a Xiaomi telefonokhoz csomagolt headsetek tökéletesen alkalmasak a modern eszközök úgynevezett kombó-jack csatlakozóján keresztül mikrofonként is működni. Ha nincs ilyen csatlakozó a gépben, csak a piros mikorfon, és a zöld hang, akkor egy kombó jack – hangszóró, mikrofont átalakítóval megoldható fillérekből.

Asztali gép, laptop, vagy tablet?

Az asztali gépet szerintem érdemes elfelejteni ebből a szempontból. Nagyon jó, ha van, de a tanuláshoz beszerezni nem érdemes. Sokkal kényelmesebb, komfortosabb egy laptop, vagy tablet. A kettő közül személy szerint laptopot választanék, abból is egy Intel Core i3, i5, i7 vagy AMD Ryzen 3, 5, 7 processzorral rendelkezőt, nem érdemes ez alá adni, hiszen egy használhatatlan, lassú gépet beszerezni felesleges, nem fog úgy működni, ahogy azt elvárnánk.

Ingyenes Microsoft Office, honnan szerezhető be?

Sokan nem tudják sajnos, nem hirdetik elég helyen, hogy a diákoknak ingyenes az Office 365, vagyis mostanság már Microsoft 365 előfizetés. Ez 1TB online tárhelyet is jelent az Office programcsomagon kívül. Az o365.educatio.hu oldalon regisztrálva a diákigazolványszám megadásával igényelhető, és néhány órán, percen belül már használható is az elegedhetetlen irodai programcsomag. Teljesen ingyen, nem kell érte fizetni, ráadásul egyszerre 5 eszközök használható, beleértve a mobiltelefonokat ás táblagépeket is.

Összefoglalva

A digitális oktatásban való részvételhez nem kell a legdrágább eszközökre beruházni. Meg lehet húzni egy kellemes határt, ami mind a pénztárcának, mind a gyerekeknek tökéletesen megfelel. Fontos, hogy a gyerkőcök részt tudjanak venni a tanórákon, hiszen a jövőjük, és a generáció jövője is múlik azon a pár éven, amit normál esetben az iskolapadban töltenének.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek