A NASA Curiosity marsjárója 3299. marsi napján készített két felvételt, amit a NASA szakemberei utólagos színezéssel montázsoltak össze. 

Egészen lenyűgöző képet tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal, amelyen egyetlen színes képen láthatóak a különböző marsi napszakok. A Curiosity marsjáró november 16-án két fotót készített a tájról, az egyiket reggel 9 körül, a másikat délután 4 óra tájban. A fotók eredetileg fehér-fekete színűek voltak, a NASA szakemberei utólagos szerkesztéssel varázsolták őket színessé, ezzel szemléltetve a napszakokból eredő sárgás vagy épp kékes színvilágot.

A különleges felvételen az 5000 méter magas Mount Sharp oldala látható, szemben pedig egy homokdűnékből álló mező rajzolódik ki. Jobbra a Rafael Navarro-hegyet pillanthatjuk meg, amit az idén januárban elhunyt NASA kutatóról, Rafael Navarro-Gonzálezről neveztek el.

Curiosity
Marsi napszakok a NASA fotóján. (Fotó: NASA)

A 17 kamerával felszerelt szerkezet a 154 kilométer széles Gale-krátert kutatja, ami Walter Frederick Gale ausztrál amatőr csillagászról kapta a nevét, aki a 19. század végén végzett kutatásokat a Marsról.

A Curiosity már több mint 8 földi éve vizsgálódik a Marson, legfőbb küldetései között a vörös bolygó geológiai és éghajlati vizsgálata, a víz nyomainak felkutatása és végső soron annak a felderítése szerepel, hogy létezett-e élet a bolygón. Egy másik marsi űrszondával, az Opportunity-vel a marsi viharok következtében 2018 augusztusa óta nincs kapcsolat.