Hétfő éjszaka négy asztronautával a fedélzetén biztonságosan visszatért a Földre a Crew Dragon Endeavour. 

A NASA élőben közvetítette, ahogy az űrkapszula helyi idő szerint éjszaka fél tizenegykor ejtőernyővel leereszkedett az Atlanti-óceán vízére – írja a Space. A kapszulában utazott Thomas Pesquet francia, Hoside Akihiko japán, illetve Shanem Kimbrough és Megan McArthur amerikai asztronauta.

Az űrhajósok április végén indultak el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amelyen mintegy 199 napot töltöttek el. A hazatérés összesen nyolc órát vett igénybe.

A SpaceX sikert sikerre halmoz, és az elmúlt években olyan vállalattá nőtte ki magát, amellyel komolyan érdemes számolni az űriparban. A cég most már ott tart, hogy hivatalosan is kiválasztották arra, hogy embereket szállítson a Holdra, és ennek már a Blue Origin alapítója és vezetője, Jeff Bezos sem állhat az útjába. Bezos még augusztusban nyújtott be keresetet a szövetségi bíróságon az amerikai űrkutatási hivatal döntése ellen, aki Elon Musk SpaceX nevű űrcégét bízta meg a holdraszállást megcélzó Artemis-program leszállóegység megépítésével. Mint most kiderült, sikertelenül, az ítélethozatalban részt vevő bíró ugyanis elutasította a Blue Origin követeléseit.

Az Artemis-program célja, hogy a NASA az „első nőt és a következő férfit” 2024-ig eljuttassa a Holdra. Az eredeti terv szerint  a NASA két céggel dolgozott volna együtt a jövőbeni Hold-missziókhoz tervezett leszállóegység megépítésében, ám az anyagi források szűkössége miatt végül csak a SpaceX nyerte el a megbízást.